‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSoiul de struguri Moldova - mândrie națională: câte țări îl cultivă, în câte este...

Soiul de struguri Moldova – mândrie națională: câte țări îl cultivă, în câte este exportat

‹ adv ›
‹ adv ›

Soiul de struguri Moldova este considerat a fi una dintre cele mai mari realizări ale cercetătorilor din țară. Acesta a fost obținut prin încrucișarea soiurilor Guzali kara și Seyve-Villard.

Creat acum 4 decenii, a ajuns a fi cultivat pe aproximativ 80% (aproximativ 15 mii de hectare) din suprafețele destinate culturii de viță de vie în țară. În perioada URSS, acesta a fost omologat în Ucraina, Rusia și Azerbaijan. În UE, se află în perioada de testare și urmează a fi omologat în Italia. În plus, este cultivat de producătorii din Serbia, Macedonia, România, dar și alte țări.

Este un soi cu rezistență bună la temperaturile scăzute din timpul iernii, la boli (mana viței de vie – Plasmopara viticola și putregaiul cenușiu al strugurilor Botrytis cinerea) și dăunători cum ar fi filoxera radicicola.

Exportul de struguri în 2019

În 2019, strugurii au fost exportați în 28 de țări ale lumii. Principala piață de desfacere fiind România – 34,5%, urmată de Federația Rusă – 32,6% și Belarus – 11,2%.

Printre cele mai neobișnuite destinații unde au fost exportați strugurii autohtoni în 2019 se numără: Albania – 19 tone, Emiratele Arabe Unite – 14 tone, Marea Britanie – 14 tone, Oman – 16 tone, SUA – 16 tone, Mongolia – 453 de tone.

În sezonul anterior, Moldova s-a clasat pe locul 19 la nivel mondial după valoarea obținută la exportul de struguri și pe locul 15 după volumul exportat în stare proaspătă.

‹ adv ›
Sursa: worldstopexports.com

Exportul de struguri în 2020

Spre regret, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, dar și recoltei mai mici, de calitate redusă, în acest an strugurii au fost exportați doar în 19 țări.

Pentru prima dată, în 2020, au fost livrați struguri pentru testare în Canada. În plus, 19 tone de struguri în acest sezon au ajuns în Suedia, iar 42 de tone în Arabia Saudită.

Cantitățile exportate în toate țările în acest sezon au scăzut considerabil, însă unica țară în care se atestă o creștere constantă a exporturilor este Polonia. Specialiștii din sector susțin că pe această piață potențialul nu a fost nici pe departe atins.

„Anul trecut, în Polonia au fost exportate 1579 de tone, în acest an 1709. Este o piață în care potențialul de export este de aproximativ 10 mii de tone. Pentru a ajunge să comercializeze pe noi piețe de desfacere, producătorii livrează câteva kilograme de struguri peste hotare, pentru a identifica noi parteneri. Totuși, strugurii sunt produși în mare parte de producători mici, de aceea obținerea loturilor omogene este destul de complicată”, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și exportatorilor de struguri.

‹ adv ›

În 2019, Moldova a fost inclusă în TOP 3 Exportatori Mondiali de struguri de masă după volumul exportat per cap de locuitor.

Datele prezentate în articol au fost oferite de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii