Ca o stafie mută, „conducerea” a trecut fără să-i observe pe generalii, coloneii şi veteranii cu pieptul acoperit de decoraţii. Şi tot ca o stafie a plecat, fără să scoată un cuvânt.

Foştii angajaţi ai Ministerului de Interne şi Armatei Naţionale, voluntarii, copiii eroilor căzuţi în luptele pentru Independenţă, nu s-au învrednicit de niciun cuvânt din partea conducerii statului. Ruşine, domnilor demnitari!

Dragii mei camarazi, dacă vă mai respectaţi, dacă aveţi mândrie şi demnitate, cred că o să subscrieţi la acest text, şi o să fiţi alături de acei care nu-şi caută binele propriu, ci al cetăţenilor acestei ţări.

Declaraţia foştilor angajaţi ai instituţiilor de drept şi de forţă din Republica Moldova

În ultimii ani, Republica Moldova a ajuns un stat captiv. Instituţiile de drept au fost partajate în mod abuziv şi ilegal de către partidele politice compromise. Democraţia şi statul de drept au fost înlocuite de interesele de clan ale guvernanţilor. Perspectiva aderării la Uniunea Europeană se îndepărtează din ce în ce mai mult. Viitorul ţării a devenit absolut incert. Am ajuns la un punct în care simpla constatare a faptelor ne înspăimântă, dar şi ne îndeamnă la schimbare, în măsura în care suntem cetăţeni responsabili.

În asemenea condiţii, singurul lucru care ne rămâne de făcut este să luptăm cu mijloacele pe care ni le pune la îndemână legea împotriva regimului oligarhic instaurat de clasa politică, susţinând valorile autentice de care ar trebui să se ghideze orice om cu conştiinţă lucidă şi cu respect de sine. Atunci când avem de a face doar cu simulări de reforme, mimarea luptei împotriva corupţiei, imitarea unor investigaţii în cazuri care au zguduit o lume întreagă, menţinerea la putere a unor grupări obscure este un act de sfidare la adresa propriilor cetăţeni, dar şi a ţărilor UE şi instituţiilor financiare internaţionale, care, în ultimii ani, au oferit R. Moldova un sprijin substanţial şi au arătat dovezi de susţinere şi loialitate pe care nu le-am fi aşteptat niciodată.

Apreciind gravitatea momentului, noi, foştii angajaţi ai instituţiilor de drept şi de forţă, ne declarăm solidari cu spiritul protestatar al cetăţenilor. Ziua de 6 septembrie 2015 va decide dacă rămânem fideli valorilor democratice şi parcursului european sau sclavi ai unor persoane care, prin acţiunile lor criminale, compromit însăşi ideea de „stat” în care am investit cu toţii: sânge, emoţii, sacrificii şi acţiuni.

Chemăm cetăţenii să participe activ la protestul preconizat pentru 6 septembrie curent, pentru a pune presiune populară asupra guvernării oligarhizate, corupte şi compromise. Întreaga societate ar trebui să-şi unească forţele, pentru a da o ripostă categorică actualei clase politice care, practic, a uzurpat puterea în stat. O mobilizare generală le-ar demonstra guvernanţilor că Republica Moldova nu este terenul lor personal de joc. Avem urgentă nevoie de scoaterea din captivitate a procuraturii şi sistemului judecătoresc, pentru a-i deferi justiţiei pe demnitarii de stat şi pe liderii politici implicaţi în furtul miliardului, sărăcirea populaţiei, înstrăinarea tinerilor, pierderea speranţei cetăţenilor acestui stat, distrugerea viitorului copiilor.

Totodată, le adresăm colegilor angajaţi la moment în structurile de drept apelul să nu se lase manipulaţi şi antrenaţi în jocuri politice murdare, ci să procedeze, în fiecare situaţie, oricât de măruntă sau majoră ar fi, conform propriei conştiinţe, legii, jurământului de credinţă Patriei şi Poporului.

27 august 2015

Chiril Moţpan