image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Bugetul capitalei pentru 2021, VOTAT cu un deficit de 1,5 miliarde de lei; „Chișinăul este doar la un pas de faliment”

Bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost votat două lecturi de către Consiliul municipal Chișinău. Proiectul de buget a fost susținut de 27 de consilieri municipali din PSRM, Partidul Șor, PD și PUN. Consilierii din PAS, Platforma DA și PCRM au părăsit sala.

Principalul document economic al municipiului Chișinău pe anul 2021 prevede venituri în sumă de 4,74 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 6,28 miliarde de lei.

Deficitul bugetului capitalei pentru anul viitor este de 1,53 miliarde de lei.

„Garantez că în anul viitor vom avea mai multe proiecte importante pentru dezvoltarea Chișinăului: elaborarea Planului urbanistic general, implementarea tichetării electronice în transportul municipal, amenajarea parcărilor auto, reparația drumurilor și trotuarelor, precum și reabilitarea parcurilor și scuarurilor", a declarat Primarul General, Ion Ceban.

De asemenea, Ion Ceban a precizat că un aspect important al bugetului municipal pentru anul viitor îl constituie alocarea surselor financiare pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe și susținerea proiectelor de dezvoltare în localitățile din componența municipiului Chișinău.

De cealaltă parte, consilierii PAS au acuzat că bugetul propus nu are drept scop soluționarea problemelor reale ale orașului. Aceștia au solicitat revizuirea documentului și majorarea cheltuielilor pentru sănătate, transport public, construcția drumurilor, investiții capitale în educație și amenajarea curților.

Și Platforma DA a criticat dur proiectul de buget. „La mai bine de un an de zile de la momentul în care Chișinăul a intrat în administrarea socialiștilor, putem constata cu toții că dezastrul administrativ și fiscal se amplifică. Ion Ceban și executivul Primăriei Chișinău sunt parte a teribilei paradigme care nu face altceva decât să administreze SĂRĂCIE. Spuneam încă din 2018 că municipiului Chișinău trăiește pe datorie, iar această datorie se rostogolește de la an la an și devine din ce în ce mai mare. Cifrele actuale nu fac altceva decât să-mi probeze afirmațiile. Deficitul bugetar prognozat pentru 2021, peste un miliard și jumătate de lei, este de 5 ori mai mare decât cel din anul ce se scurge, sub trei sute de milioane de lei. Asemenea Republicii Moldova, Chișinăul este la doar un pas de falimentul generalizat”, a declarat liderul fracțiunii Platforma DA din CMC, Andrei Năstase.

Totodată, Năstase a acuzat conducerea capitalei că în acest an nu a fost lansat nici un proiect investițional serios care poate crește calitatea vieții oamenilor și poate sprijini cu adevărat mediul de afaceri, în general, și business-ul mic și mijlociu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: