Condamnare în dosarul Carinei Țurcan, învinuită de spionaj în favoarea Moldovei: Câți ani a dictat tribunalul rus

Moldoveanca Carina Țurcan, fosta membră a conducerii corporației Inter RAO UES din Rusia, a fost găsită vinovată de spionaj în favoarea Moldovei și condamnată la 15 ani de închisoare scrie tvrain.ru.

Foto: Agenția Moscova

Un proces penal împotriva Carinei Turcan, în vârstă de 46 de ani, a fost deschis în vara anului 2018. Atunci a fost membră a consiliului de administrație al Inter RAO, dar mai târziu a fost concediată. Turcan a fost acuzat că a transferat informații secrete despre furnizarea de energie electrică din Rusia către serviciile speciale moldovenești.

Aceasta nu și-a recunoscut vina și a subliniat că nu avea acces la secretele de stat în timp ce lucra la Inter RAO. Ea consideră persecuția ca o încercare de a o scoate din funcție.

Țurcan Carina a fost arestată în iunie 2018, fiind suspectată şi acuzată că ar fi colaborat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate a Republicii Moldova. Pe 16 ianuarie 2020 ea a fost eliberată, dar procesul continuă.

„Am fost acuzată că furnizez informații serviciilor speciale din Moldova. Am fost acuzată că în 2004 am fost recrutată de serviciile secrete din Moldova, iar în 2015 le-am oferit câteva informații, potrivit anchetei, care este un secret de stat. Nu am făcut nimic din toate acestea”, a declarat Carina Țurcan într-un interviu pentru publicația RBC.

Carina Țurcan mai afirma că dosarul în care este vizată a fost făcut la comandă, cazul conținând relatări ale unui martor secret din cadrul FSB. aj în favoarea României.


Pub