Jizdan, după demisia Guvernului: Copiii au rămas „de capul lor”! Ion Chicu: Nu isterizați societatea

Deputatul Partidului Democrat, Alexandru Jizdan, susține că o astfel de situație politică în Republica Moldova nu a mai fost, iar starea lucrurilor este alarmantă. „Când nu există guvern, Țara este aidoma unei case de unde au plecat părinții, iar copiii au rămas “din capul lor””, a scris Jizdan, într-o postare pe facebook. În replică, premierul demisionar Ion Chicu a spus că toți mai mulți politicieni, vin cu scenarii „apocaliptice privind situația în țară”, care ar urma să fie până la alegerile anticipate și a venit cu un îndemn către politicieni să nu isterizeze societatea.

Foto: UNIMEDIA

„Spunea Winston Churcill: “Deosebirea dintre politicieni și stataliști este că politicienii se gândesc la următoarele alegeri, iar statalistii la urmatoarele generații.”

O astfel de situație politică în Republica Moldova nu a mai fost, iar starea lucrurilor este destul de alarmantă. Când nu există guvern, Țara este aidoma unei case de unde au plecat părinții, iar copiii au rămas “din capul lor”. De regulă în perioada sărbătorilor de iarnă crește criminalitatea, mai ales în locurile publice, crește și consumul de alcool, din această cauză și conflictele cu violență în familii. În crizele politice nesiguranța tinde să se transforme în ceva obișnuit. "Nimeni nu-i sigur, doar nu avem Guvern."

Stimați cetățeni, Se pare că Republica Moldova va fi fără guvernare încă mult timp. Fără bani, fără siguranța în ziua de maine, fără oameni stataliști. Cineva a dat focul acestei Țări și urmărește dintr-o parte cine va reuși să stângă acest incendiu. În această situație doar "pompierii voluntari" pot salva azi statul nostru, cei care își pun întrebarea: ce va fi cu Republica Moldova în perioada 01.01.2021 și alegerile anticipate?”, a menționat deputatul.

Jizdan a mai subliniat că perioada a devenit una grea, iar doar cei cu experiență știu cum să procedeze în astfel de situații, dar ei nu sunt acceptați de presupușii “formatorii de opinii".

În replică, premierul demisionar Ion Chicu a spus că toți mai mulți politicieni, vin cu scenarii „apocaliptice privind situația în țară”, care ar urma să fie până la alegerile anticipate. Chicu a venit cu un îndemn către politicieni să nu isterizeze societatea.

„Atest că tot mai mulți politicieni, inclusiv foști colegi miniștri (care știu despre activitatea guvernului cu mult mai multe decât un Litvinenco sau un Grosu), vin cu scenarii apocaliptice privind situația în țară, care ar urma să fie pînă la alegerile parlamentare anticipate din mai.

Stimați politicieni. Vă rog mult, nu duceți oamenii în eroare și nu isterizați societatea. Activitatea cotidiană și administrarea lucrurilor pe domeniile de responsabilitate o asigură oamenii din ministere și instituții. Plecarea unui prim-ministru sau a unui ministru nu înseamnă blocarea activității ministerului/instituției. Anume un asemenea model am încercat să implementăm pe durata mandatului și sunt absolut sigur, că am reușit. Ministerele rămân totalmente funcționale și cu oameni foarte responsabili. Lăsați specialiștii de acolo să lucreze și nu panicați societatea - asta voturi suplimentare la alegeri nu o să vă aducă.

Toate instituțiile guvernamentale vor funcționa la capacitate maximă (în condițiile statutului de guvern în exercițiu, evident). Dacă alegerile parlamentare vor avea loc în luna mai și un guvern nou va fi instalat pînâ la 1 iulie 2021, situația bugetar-fiscală va fi una stabilă, fără riscuri majore. Bineînțeles, dacă oamenii din ministere vor fi lăsați să muncească și nu vor fi ”cărați cu caravana” prin campanii electorale, ca altădată.

Vă rog, manifestați respect față de specialiștii din ministere și nu speriați lumea, stimați politicieni”, a menționat Chicu.

Acum 6 zile Guvernul Chicu a demisionat. Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției până la 31 decembrie. Declarația a fost făcută imediat după întâlnirea pe care a avut-o cu președinta Maia Sandu, în ziua ceremoniei de învestire.


Pub