Scandal în CMC din cauza convocării „ședinței de îndată”. Andrei Năstase: Ar putea să vină procurorii după dvs

Consilierii PAS, Platformei DA, PL și PUN au declarat că ședința de astăzi, 29 decembrie, este una ilegală, deoarece ședința de îndată trebuie convocată numai în cazul calamităților naturale, intemperii și altele. Totuși, 26 de consilieri din partea PSRM, Șor și Partidul Democrat au votat pentru începerea ședinței, iar președinte acesteia a fost numit consilierul PSRM, Victor Poleacov.

Foto: UNIMEDIA

O consilieră din cadrul CMC a precizat că de fapt, nu există cvorum, iar secretarul ședinței induce în eraore: „ La socialiști sunt doar 21 de consilieri, nu 22, conform listelor și conform prezenței din sală.”

Consilierul PL, Ion Cebanu a întrebat câte persoane au fost la deschidrea ședinței: „Domnule președinte, tot ce semnați și tot ce conduceți astăzi este ilegal și sunteți pasibil de răspundere.”

Și consilierul din partea Platformei DA, Andrei Năstase, a solicitat numărul persoanelor care erau la început de ședință, după ce inițial secretarul a menționat că începerea ședinței a fost votată în unanimitate: „Este inadmisibil să ne tratați în halul ăsta. Lăsați pe noi, este inadmisibil să tratați așa chișinuienii. Ce s-a votat unanim? Ar putea să vină procurorii după dumneavoastră.”

Potrivit consilierilor PL, Platforma DA, PAS, au precizat că ședința este organizată în mod ilegal, deoarece nu există nicio urgență pe ordinea de zi pentru care a fost convocată ședința de îndată.

Drept replică, secretarul ședinței Adrian Talmaci a susținut că conform procedurilor, această ședință este convocată în mod legal, deoarece țara este în pandemie, iar ședința de îndată se poate organiza în caz de urgență.

Și primarul general, Ion Ceban a ieșit la tribună și a menționat că ședința este organizată perfect legal.

„Mie îmi pare foarte rău că abordările sunt de astfel de gen. Nu este un secret că noi am agreat, formal, neformal, că se va convoca ședința CMC pe 29 decembrie și pe 30 decembrie. Am făcut totul ca procedural să fie legal. În situație de urgență noi ne putem convoca oricând dorim. De asta l-am chemat pe domnul Gîlca ca să vă raporteze amplu ce se întâmplă cu situația Covid-19. Propunerile pe care le-ați formulat se regăsesc în buget și aș vrea să vă țineți de cuvânt în fața alegătorilor voștri. Anticipând că tribuna va fi folosită pentru a face polemici, pentru a face politică, asta se face peste tot. Eu v-aș chema să munciți în aceste zile pentru că este nevoie. Și pentru ca și dumneavoastră să mergeți acasă cu imaginea împăcată”, a declarat primarul Ion Ceban.

Astăzi urmează să se voteze bugetul CMC, iar consilierul Ion Cebanu a scris că pe pagina sa de Facebook „Fracțiunea PL din CMC nu va tolera asemenea abordări ilegale și iresponsabile din partea primarului, socialiștilor și altor consilieri care își folosesc mandatul dat de cetățeni doar pentru lustruirea imaginii socialiștilor și în special a lui IV. Ceban, care la această dată se află în concediu, vom ataca aceste decizii în organele de drept și vom face publice orce abateri de la normele legale”.

De aceste abordări ce contravin normelor legale, a atenționat și consilierii PAS din CMC, care au precizat că „bugetul propus de către executiv nu vine să finanțeze rezolvarea problemelor reale ale orașului.”


Pub