Pierre Cardin, creatorul de modă francez, a murit la vârsta de 98 de ani

Creatorul de modă francez Pierre Cardin, un designer vizionar şi pionier al pręt-a-porter-ului, a murit marţi la vârsta de 98 de ani, a declarat familia sa pentru AFP.

Foto: news.sky.com

Fiu al unor imigranţi italieni devenit om de afaceri de renume mondial, Pierre Cardin a decedat în cursul dimineţii de marţi la spitalul american din Neuilly, la vest de Paris.

Pierre Cardin s-a născut la San Biaggio di Callatla, lângă Veneţia, la 2 iulie 1922. La vârsta de doi ani a plecat împreună cu familia în Franţa apoi a crescut la Saint Etienne. În 1945, s-a stabilit la Paris. A urmat studii de arhitectură şi a început să colaboreze cu designeri precum Paquin şi Schiaparelli. Aici i-a întâlnit pe Jean Cocteau şi pe Christian Berard, cu care a proiectat măşti şi costume pentru filme, între care amintim „The Beauty and the Beast” („La Belle et la Bęte”).

În februarie 1946, Pierre Cardin a plecat să lucreze pentru Christian Dior, care avea deja deschisă propria afacere. Potrivit site-ului său oficial, pierrecardin.com, în 1950, şi-a fondat propria casă de modă, la numărul 10 pe rue Richepanse. În 1953, a prezentat prima sa colecţie dedicată doamnelor. Rochia de tip ''bubble'' a devenit un succes imens în întreaga lume. Un prim boutique purtând numele „Eve” a fost deschis pe rue du Faubourg Saint-Honoré - Paris 8č.

Anul 1957 a fost marcat de deschiderea celui de-al doilea magazin destinat bărbaţilor, numit "Adam". A început să creeze cravate colorate şi tricouri imprimate şi a efectuat o vizită în Japonia, devenind primul designer din vest care a căutat surse de inspiraţie în această parte a lumii. A devenit profesor onorific al Şcolii de design Bunka Fukosa. În septembrie 1958, Pierre Cardin a primit premiul "Young Designers" din Boston, SUA. În 1959, a prezentat prima colecţie pentru femei în magazinul ''Printemps'' din Paris, iar anul următor, prima colecţie dedicată bărbaţilor, numită "Cylinder" line - linia "Cilindru" prezentată de un număr de 250 de studenţi francezi.

În 1961, Pierre Cardin a început distribuţia liniilor masculine „ready to wear”, urmată în 1963 de linia feminină „ready to wear". În 1962, a fost fondat premiul Pierre Cardin în Japonia, distincţie acordată de Şcoala de design Bunka Fukosa pentru cel mai bun designer al anului. În 1966, a prezentat prima colecţie dedicată copiilor, prezentată de tripleţi din Paris. În acelaşi an a deschis un boutique pentru bărbaţi şi un studio la etajul şase al clădirii 59 pe rue du Faubourg Saint-Honoré. În 1968, a deschis primul boutique pentru copii, tot pe rue du Faubourg Saint-Honoré, la numărul 8.

În 1970 a avut loc deschiderea „Espace Pierre Cardin” („Spaţiul Pierre Cardin”) la 3 avenue Gabriel, Paris, spaţiu care adăposteşte un teatru, un cinematograf şi o sală de expoziţii, potrivit site-ului său oficial pierrecardin.com.

În 1973 a primit „Bazilica Palladiana”, un premiu acordat anual unui veneţian de succes. În 1976 a fost distins cu Premiul ”Commander of the Order of Merit”. Anul 1977 i-a adus Golden Thimble din partea French Haute-Couture pentru cea mai creativă colecţie de sezon, titlu pe care l-a mai câştigat de două ori - în 1979 şi 1982. Tot în 1977 a cumpărat linia de magazine Maxim, pe care a transformat-o în linie proprie de desfacere a creaţiilor sale, citează Agerpres.

În 1978 i-a fost acordat certificatul „Prestige Tourism”, distincţie acordată pentru contribuţia la dezvoltarea turismului francez. Între anii 1978-1979, Cardin a fost în China unde a deschis magazine sub nume propriu. Potrivit sursei amintite, în octombrie 1980 a celebrat 30 de ani de activitate la Metropolitan Museum of Art din New York şi a deschis un nou birou pentru a se ocupa de afacerile din America. În anul 1985 a primit Fashion Oscar din partea French Fashion Industry în Paris. Un an mai târziu, a semnat un contract cu Rusia şi a deschis un show-room de 10.000 mp pentru liniile sale „ready to wear”. În 1991 a fost distins cu titlul Ambasador de Onoare al UNESCO, numele lui fiind legat de multe acţiuni caritabile.

În cadrul celei de-a 26-a ediţii a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Atlanta (SUA) în 1996, a prezentat colecţia „Evolution'', inaugurând totodată şi noul său spaţiu de prezentare‚ ''Blue Sky'', destinat grupelor de vârstă cuprinse între 16 şi 25 de ani. În 2000 a lansat revista ''Parfum et Senteurs''. La 25 mai 2007, Pierre Cardin a primit din partea CFDA premiul pentru fashion în New York şi, în 18 noiembrie, a fost distins cu titlul Commander Order pentru merite culturale din partea Principelui de Monaco la Ambasada Monaco din Paris.

Pe lângă modă, Pierre Cardin a produs şi un musical intitulat ''Dorian Grey'', inspirat după opera lui Oscar Wilde, premiera având loc în sala La Fenice din Veneţia, în august 2016. '„Dorian Grey'' este un musical care împleteşte muzica pop şi cea clasică, costumele folosite de interpreţi fiind create de Pierre Cardin. Rolul titular în premiera mondială a fost deţinut de Matteo Setti, cunoscut în Italia pentru interpretarea rolului Gringoire în comedia muzicală ''Notre-Dame de Paris''.

Pierre Cardin a fost considerat un adevărat lider în artă, afaceri şi diplomaţie publică. Brand-ul Cardin s-a tranformat într-un imperiu care cuprinde de la haine, parfumuri, genţi de piele, încălţăminte, până la ceasuri, îmbrăcăminte pentru copii, pălării.


Pub