Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Scandal la CMC. Bugetul municipal…

Scandal la CMC. Bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost aprobat în 2 minute în lipsa consilierilor din opoziție

Proiectul de decizie cu privire la bugetul municipal Chișinău pentru anul 2021 a fost aprobat marți, 29 decembrie, de consilierii PSRM, PUN, Șor și PDM, cu 27 de voturi, în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Consilierii Fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidului Liberal și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au contestat proiectul de lege, părăsind ședința CMC, iar PCRM s-a abținut de la vot.

După ce a fost aprobat proiectul cu privire la bugetul municipal Chișinău, în mediul online, mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și consilieri de opoziție au criticat dur această decizie.

Activista civică, Vlada Ciobanu, membră a Asociației Primăria mea” susține că documentul cu privire la bugetul municipal Chișinău a fost aprobat cu încălcări de procedură la organizarea ședinței CMC și cu consultări de bifă.

„Astăzi, PSRM, ȘOR, PDM și Partidul Unității Naționale au votat în câteva minute, în două lecturi, bugetul mun. Chișinău. Document aspru criticat și de opoziție, și de societatea civilă. Cu încălcări de procedură la organizarea ședinței CMC și cu consultări de bifă. Un bun reminder pentru toți care spun „măcar ceva se face”, cine de fapt este la guvernare. Și încă un reminder că mulți alții sunt complici la aceste lucruri prin tăcerea și colaborarea lor. Oricum, aceste autorități vor fi nevoite să înțeleagă ce e asta democrație și transparență și a lucra în interesele cetățenilor. Că totuși au mari ambiții politice”, a spus Ciobanu într-o postare pe Facebook.

De asemenea, consilierul PAS, Vasile Grădinaru, susține că ședința CMC în cadrul căreia a fost aprobat bugetul municipal a fost convocată ilegal. Au fost puse pe ordinea de zi taxele și bugetul fără avizul Comisiei economie, buget și finanțe.

„Astăzi alianța PȘRM din CMC a întrecut orice limită a nesimțirii! Au convocat ilegal ședința CMC, au pus pe ordinea de zi taxele și bugetul fără avizul Comisiei Buget, au votat proiecte fără să ne permită să ascultăm raportul și să punem întrebări!! Au pus în buget bazine în loc de drumuri, garduri în loc de acoperișuri la școli și havuzuri în loc de canalizare! Rușine!”, a spus Grădinaru într-o postare pe Facebook.

Totodată, consilierul PAS, Dumitru Ivanov, susține că „astăzi a avut loc cea mai rușinoasă ședință de consiliu, organizată cu încălcări grave de procedură și aprobarea taxelor locale și a bugetului în 2 lecturi de către alianța PSRM-ȘOR-PDM-PUN”.

„Ședința de azi a fost una de îndată, lucru acceptat doar în situații excepționale. De regulă ședința CMC extraordinară se anunță cu minim 3 zile înainte. Personal am primit materialele pentru ședință ieri după 17:00.

Ședința nu a fost deschisă cu votul a 26 de consilieri după cum prevede regulamentul. Cu toate că pentru au votat 22 consilieri din PSRM, 2 Șor și 2 PDM, imediat după votare în sală a intrat dna Svetlana Popa, consilier PSRM. Asta înseamnă că s-a mințit și de facto ședința nu a fost deschisă.

Proiectul taxelor locale a fost votat fără avizul comisiei de specialitate a CMC, lucru prevăzut expres în regulament. Proiectul bugetului a fost votat azi ca pe conveier, în 2 lecturi de PSRM, ȘOR, PDM, PUN cu grave încălcări de procedură. Nu mai vorbesc de încălcarea tuturor procedurilor posibile la etapa de consultări și dezbari publice. Lista de încălcări poate continua la nesfârșit. Rușine de așa consilieri”, a spus Ivanov într-o postare pe Facebook.

Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, proiectul cu privire la bugetul municipal Chișinău pentru 2021 prevede venituri în sumă de 4,74 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 6,28 miliarde de lei, precum și un deficit bugetar de 1,53 miliarde de lei.

În cadrul ședinței CMC de astăzi, mai multe fracțiuni ale consiliului au criticat dur acest proiect. Consilierul liberal, Ion Cebanu, a declarat că se pregătește o mare ilegalitate și că documentul prevede un deficit bugetar record de 1,5 miliarde de lei care nu are acoperire.

În același timp, Cebanu spune că după aprobarea acestuia, municipalitatea planifică să crească taxele locale.

„Fracțiunea PL din CMC nu va tolera asemenea abordări ilegale și iresponsabile din partea primarului, socialiștilor și altor consilieri care își folosesc mandatul dat de cetățeni doar pentru lustruirea imaginii socialiștilor și în special a lui IV. Ceban, care la această dată se află în concediu, vom ataca aceste decizii în organele de drept și vom face publice orce abateri de la normele legale”, a scris Cebanu pe pagina sa de facebook.