Top-5 istorii care ți-au plăcut cel mai mult în 2020

Anul 2020 va intra în istorie ca anul ce a despărțit viața tuturor în două – cea de până la și după COVID-19. Pentru noi, cei de la Moldova.org, acest an a mai fost unul de tranziție – de la un portal de știri la unul de reportaje, de jurnalism de soluții și de știri explicative. Și pentru că suntem în perioada când se fac totalurile, ne-am propus să vedem care au fost cele mai accesate reportaje scrise de noi și care au fost subiectele care au stârnit cel mai mult interesul cititorilor noștri. Am făcut acest bilanț în speranța că în anul care vine vei fi în continuare alături de noi, așa cum ai făcut-o până acum.

„Stăteam la podele, plângeam și mă rugam”. Mărturiile unei paciente care s-a tratat de COVID-19

Toți cei patru membri din familia Tatianei Bujor au fost infectați de COVID-19 la finalul lunii martie. Mama Tatianei a dezvoltat simptome prima și a fost internată imediat. Tatiana și fiul ei de cinci ani, Adrian, au fost internați două zile mai târziu. Tatăl Tatianei a fost internat ultimul. Internați în spitale diferite, cu simptome diferite și cu foarte puțină informație despre ce se întâmplă cu cei dragi, membrii familiei Bujor au făcut față uneia dintre cele mai mari provocări ale vieții.

Medicii pe care i-am pierdut

Un reportaj scris la finele lunii mai, când încă numărul persoanelor infectate cu COVID-19 era de doar 14 mii și erau înregistrate abia 475 de decese, 31 dintre acestea erau lucrători medicali. Este un material în care am vrut să arătăm că în spatele cifrelor pe care le vedeam zilnic se aflau vieți omenești. Reale, complexe, cu bune și cu rele, fix ca ale noastre. Am stat de vorbă cu oamenii apropiați ai medicilor pe care i-am pierdut în această pandemie. Cu cei care au găsit puteri să ne vorbească. 

Straja hotarului verde

Un reportaj din cadrul Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, renumită prin frumusețea sa.  Alături de cercetătoarele Viorica Paladi și Polina Cassir, cele care stau la straja hotarului verde a rezervației, descoperim peisaje uimitoare cu o faună impresionantă, aflăm că omul reprezintă cel mai mare pericol pentru animalele și păsările aflate pe cale de dispariție și că dacă rezervația nu ar fi protejată, aceasta nu ar mai exista.

„Pușcăria” Angelei

Un reportaj al cărui subiect pare desprins din dramele de la Hollywood. Moartea unui copil într-o piscină din Soroca. Drama, povestită pas cu pas, care s-a soldat pe lângă decesul minorului cu învinuirea altui copil de omorul prietenului. Un material documentat pe parcursul a șase luni, cu discuții cu peste 40 de persoane și participări la ședințele de judecată.

Cum ar putea arăta ce-a mai rămas din 2020

Un reportaj scris după două luni de carantină, când luminița de la capătul tunelului încă nu se vedea. Când și cum vom revenit cu toții la muncă? Când vom putea merge pe stradă fără frică? Cum să mergem din nou la restaurante, saloane de frumusețe sau concerte? Sunt întrebări la care nimeni nu avea un răspuns definitiv. Noi am stat de vorbă cu specialiștii și am încercat să facem pronosticuri. Apropo, e un material, pe care este interesant să-l citești la sfârșit de an, pentru a vedea dacă s-au confirmat sau nu cele spuse de experți. 

Viața după COVID-19. Cum ar putea arăta ce-a mai rămas din 2020

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.