08:12:39 19.04.2024
Stiri

TOP 24 de evenimente și oameni ai anului 2020, în opinia doctorului Boris Nedelciuc: Omul anului; Rușinea anului; Protestul anului; „Kuliok”-ul anului etc.

Actualitate 29.12.2020 10:13 Vizualizări2946 Autor: Ziarul National
TOP 24 de evenimente și oameni ai anului 2020, în opinia doctorului Boris Nedelciuc: Omul anului; Rușinea anului; Protestul anului; „Kuliok”-ul anului etc.
Dr. Boris Nedelciuc


TOP 12 evenimente şi oameni, din Republica Moldova şi din lume, care au marcat PRIMA jumătate a anului 2020:

1. Divorţul anului: Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană în data de 31 ianuarie 2020.

2. Năpasta anului: Pandemia COVID-19, care a debutat în China, dar s-a extins fulminant pe tot mapamondul.

3. Nobleţea anului: Ajutorul frăţesc, în valoare de 3,5 milioane de euro, acordat R. Moldova de către statul român.

4. Ruşinea anului: Întâmpinarea convoiului cu ajutoare din România sub podul de la Telecentru.

5. Prăbuşirea anului: Preţul petrolului, în Statele Unite ale Americii, scade în premieră sub zero (-37,63 USD).

6. „Kuliok”-ul anului. Presupusa pungă cu bani, transmisă de Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon şi devenită simbol al corupţiei.

7. Omul anului: Elon Musk, patronul companiei aerospaţiale private SpaceX, care a deschis o nouă fila în explorarea spaţiului cosmic.

8. Infracţiunea anului: Asamblarea unor elicoptere într-o hală clandestină din preajma Nistrului, raionul Criuleni.

9. Dispariţia anului: Deputatul Ştefan Gaţcan, care a dispărut subit, după anunţul privind demisia din PSRM, apoi a reapărut, declarând că nu mai pleacă din tabăra socialiștilor.

10. Farsa anului: Referendumul de revizuire a Constituţiei Federaţiei Ruse, soldat cu atribuirea unor împuterniciri noi preşedintelui Vladimir Putin.

11. Biserica anului: Catedrala Sfânta Sofia, Constantinopol / Istanbul, pe care Recep Erdogan a decis, contrar așteptărilor creștinilor, s-o transforme din muzeu în moschee.

12. Tupeul anului: Declaraţia Ambasadorului rus Oleg Vasneţov referitor la lipsa condiţiilor de retragere a trupelor ruse din Transnistria.

TOP 12 evenimente şi oameni, din Republica Moldova şi din lume, care au marcat jumătatea A DOUA a anului 2020:

1. Protestul anului: Revoltele populare din Belarus, începute în august și care continuă până în prezent, din cauza falsificării alegerilor prezidențiale de către regimul lui Alexandr Lukașenko.

2. Atentatul anului: Criticul dur al Kremlinului, Alexei Navalnîi, otrăvit cu o substanță asemănătoare toxinei Noviciok și salvat ca prin minune de medicii germani.

3. Războiul anului: Conflictul din Karabah dintre Azerbaidjan și Armenia, în urma căruia și-au pierdut viața peste cinci mii de oameni, iar azerii au redobândit părți importante din teritoriul care le aparține.

4. Explozia anului: Deflagrația din portul capitalei libaneze, Beirut, provocată de 2 750 de tone de nitrat de amoniu și soldată cu sute de morți și răniți.

5. Incendiul anului: Filarmonica Națională din Chișinău, distrusă de un incendiu puternic, care a evidențiat starea deplorabilă, tehnică și antiincendiară a multor instituții de artă și cultură.

6. Toaleta anului: Inaugurarea cu fast, în plină campanie electorală, a grupului sanitar din gimnaziul satului Hiliuți, raionul Râșcani, cu participarea primarului, președintelui raionului și a unui deputat PSRM.

7. Cruzimea anului: Decapitarea profesorului francez Samuel Paty, care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed.

8. Suspansul anului: După 41 de zile de dispute și controverse, Colegiul Electoral a confirmat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA.

9. Steagul anului: China, a doua țară din lume, după SUA, care a amplasat un steag pe Lună, urmare a unei misiuni spațiale, fără echipaj uman, care a adus pe Pământ mostre de rocă lunară.

10. Victoria anului: Maia Sandu, candidatul PAS la Președinția R. Moldova, care l-a învins, într-o competiție acerbă, pe candidatul PSRM și favoritul Moscovei, Igor Dodon.

11. Circul anului: Votarea pe bandă rulantă a unor legi contrare intereselor R. Moldova și cetățenilor acestei țări, de către coaliția PSRM + „Pentru Moldova” (Șor și transfugii din „Pro Moldova”).

12. Speranța anului: După ravagiile produse de noul coronavirus, sfârșitul de an este promițător, mai multe companii obținând autorizația de punere pe piață a vaccinurilor anti-Covid-19.

Topuri elaborate de Boris Nedelciuc, dermatolog, expert în medicina estetică, doctor în științe medicale, conferențiar universitar


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md