03:20:32 20.04.2024
Stiri

Avocatul Victor Munteanu solicită Procuraturii Generale să revadă materialele trimise în instanță și să renunțe la acuzații în cazul lui Vlad Musteață și „Proimobil”

Actualitate 29.12.2020 16:59 Vizualizări2402 Autor: Ziarul National
Avocatul Victor Munteanu solicită Procuraturii Generale să revadă materialele trimise în instanță și să renunțe la acuzații în cazul lui Vlad Musteață și „Proimobil”


Asociația pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate” a identificat încă 25 de persoane urmărite în dosare penale intentate la comandă. Una dintre aceste persoane e și omul de afaceri Vlad Musteață și compania „Proimobil”. Lista respectivă va fi transmisă procurorului general, Alexandr Stoianoglo, informează IPN.

Avocatul Victor Munteanu, ex-secretar al Curții Europene pentru Drepturile Omului, susține că, după adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la statul capturat (din iunie 2019, n.r.), în special în partea ce ține de justiție, urma să fie un val întreg de dosare penale revizuite. Dar mecanismul de revizuire a cauzelor penale în Codul de procedură penală este extrem de prost reglementat. Este ambiguu, consideră avocatul, iar judecătorii nu reușesc să aplice acest mecanism.

„Un alt caz la care vreau să mă refer și care este extrem de important pentru mediul de afaceri din R. Moldova și care cu siguranță are un impact asupra protecției investițiilor și a climatului investițional este cazul „Proimobil”. Vlad Musteață a fost inclusiv reținut, arestat, i s-a preluat o parte din afaceri și, cu regret, investigarea acelor acțiuni ilegale încă rămân neelucidate. Acesta nu este un semnal pozitiv, mai ales că ne referim la una din cele mai mari companii de piața imobiliară. Or, atât timp cât oamenii nu înțeleg că în situația în care încă nu au fost vizați de către procurori, sau încă nu i-a ajuns pe ei, asta nu înseamnă că sunt garanții că la ei nu vor ajunge. Or, în situația în care oamenii înțeleg, se revoltă, se ridică, vorbesc despre cazuri, ilegalități comise împotriva anumitor persoane, susțin nerepetarea unor astfel de cazuri sau poate chiar și prin oferirea de informații, sau alte chestiuni, ei înțeleg că își creează un mecanism puternic, care la un moment dat îi va proteja. Este imposibil ca fiecare în parte să se lupte cu sistemul, pentru că mulți nu-și pot permite și financiar, mulți nu-și pot permite și mediatic. Astfel, este importantă susținerea persoanelor care au avut de suferit în situații similare”, susține Munteanu.

Solicitat telefonic, Victor Munteanu, a declarat pentru Deschide.MD că, în cazul companiei „Proimobil”, în plângerile adresate Procuraturii Generale se cere ca procurorii să revadă ceea ce au transmis în instanța de judecată și eventual să renunțe la faza când dosarul se află în instanța de judecată, dar și să fie trase la răspundere persoanele care au intentat dosarele la comandă, precum și pe cei ce stau în spatele acestor dosare.

„Au fost depuse mai multe plângeri pe faptul șantajului, presiunilor și arestului, dosarul penal deschis asupra companiei. El consideră că acestea au fost făcute la comandă. Noi avem două soluții. Prima soluției este, așa cum s-a întâmplat în mai multe cauze recent, ca procurorii să revadă ceea ce au transmis în instanța de judecată și, eventual, să renunțe la faza când dosarul se află în instanța de judecată. A doua soluție: ar fi logică tragerea la răspundere a celor care se fac responsabili de pornirea acestor dosare, dar și să investigheze persoanele care au stat în spatele acestui dosar la comandă intentat împotriva domnului Musteață și a companiei „Proimobil”. Deci sunt două aspecte, renunțarea sau să fie consecințele pornirii urmăririi penale în privința persoanei vizate, domnului Musteață și companiei „Proimobil”, și, doi, atragerea la răspundere a acestora. Ele cumva merg mână în mână, pentru că una fără de cealaltă nu are niciun rost. Noi am depus mai multe plângeri la procuratură”, a punctat avocatul.

Vlad Musteață are statut de inculpat în dosarul intentat în 2017 pentru evaziune fiscală, dosar care se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău. Businessmanul a ajuns în vizorul forțelor de ordine în august 2017. Procurorii l-au acuzat că pe parcursul a doi ani nu a achitat statului impozite de peste 5 milioane de lei, prin neincluderea în documentele contabile şi financiare a datelor privind veniturile şi cheltuielile reale. Ulterior, Musteață a fost plasat în arest la domiciliu, dar acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova și a fost dat în urmărire generală.

Musteață a fost reținut la data de 10 noiembrie 2017, în Italia, șiurma să fie extrădat în Moldova, însă Judecătoria Chișinău a decis schimbarea măsurii preventive din arest la domiciliu în control judiciar și afaceristul a fost eliberat de către autoritățile italiene. PCCOCS a anunțat ulterior că acesta a achitat statului prejudiciul.

Vladislav Musteață susține în continuare că dosarul i-a fost fabricat de către PCCOCS la comanda lui Damir pentru a-l deposeda de afacere și i-a acuzat pe procurorii anticorupție că tergiversează examinarea plângerii sale. „Cu un an în urmă, am depus plângere despre toate încălcările comise în 2017, abuzurile în urma cărora a fost preluată afacerea, a abuzurilor comise de PCCOCS. Din păcate, procesul decurge foarte anevoios. Afacerea mi-a fost preluată de Orheianu, dar este clar că el este reprezentantul lui Dorin Damir, iar în spatele lui stă nașul său și instituțiile de forță”, susține businessmanul, citat de Gazeta de Chișinău.

Referindu-se la dosarul intentat pentru evaziune fiscală, Musteață a spus că procesul se desfășoară anevoios. „Prezentăm dovezi clare privind abuzurile comise de procurori. Dar nu știu din ce cauză aceste dovezi nu atrag atenția cuvenită și aici tot apar întrebări”, susține Musteață.

La rândul său, Dorin Damir respinge acuzațiile și susține că numele lui este folosit de Musteață pentru a se eschiva de răspunderea penală, însă recunoaște că a vorbit cu Orheianu despre situația de la Proimobil și că i-ar fi dat sfaturi lui Octavian Orheianu cum să-l ajute pe Musteață.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md