Linkuri accesibilitate

Vin vaccinurile… târâş-grăpiş…


Realitatea (nevaccinată) cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

Vin vaccinurile… târâş-grăpiş…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Şeful adjunct al Direcţiei municipale Sănătate, Boris Gîlcă, ne-a explicat deunăzi cum stau lucrurile cu vaccinurile. În vreo trei luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în Republica Moldova, iar din toamna anului 2021 ar putea să înceapă un program național accesibil de vaccinare.

Ar trebui să ne vină nişte vaccinuri de la Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi din România, dar, e limpede de pe acum, acestea vor fi insuficiente şi statul va trebui să cumpere restul vaccinurilor. Domnul Gîlcă a vorbit despre “pledoaria diplomatică și asigurarea de parteneriate strategice” de care va fi nevoie şi a precizat că puterile mari au momentan acces prioritar la vaccinuri.

Din cele spuse de domnul Gîlcă am dedus că vaccinurile vin spre noi târâş-grăpiş şi că vor ajunge foarte greu. Avem mult de aşteptat, asta e de domeniul evidenţei. Nu întâmplător funcţionarul ne îndeamnă să mizăm în continuare pe respectarea normelor sanitare, adică pe ceea ce moldovenilor nu prea le place. Mă gândesc la toamna anului 2021 ca la un timp aproape inaccesibil. Cât mai trebuie să aşteptăm!

Iar îngrijorarea mea cea mare e legată de supoziţia că guvernanţilor nu le prea arde acum de vaccinuri, ei gândindu-se mai mult la alegeri anticipate şi la lupta pentru putere. Şi dacă lupta asta acerbă nu se va termina şi după alegerile parlamentare? Dacă va rămâne cam aceeaşi configuraţie în Parlament? La vaccinarea cetăţenilor se vor gândi cei de la putere? Cuvintele astea ale domnului Gîlcă – toamna anului 2021 – mi-au rămas în memorie şi mă sperie. Să sperăm că vom fi norocoşi şi vom ajunge în toamna aceea atât de îndepărtată…

XS
SM
MD
LG