Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne atenționează pentru perioada sărbătorilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ne atenționează pentru perioada sărbătorilor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare pentru prevenirea riscurilor în preajma sărbătorilor de iarnă. În acest context pompierii vin cu un șir de recomandări la capitol amenajarea locuinței în stil de sărbătoare cu îndeplinirea tuturor normelor de securitate.

Potrivit specialiștilor iluminația trebuie efectuată în conformitate cu Normele de amenajare a instalațiilor electrice. Pe Pomul de Crăciun se pot folosi ghirlande numai cu legarea în șir ( succesivă) a becurilor cu tensiunea sub 12V, iar puterea electrică a becurilor nu trebuie să depășească 25 W. Atunci când procurăm luminițele e bine să le verificăm minuțios și anume să vedem dacă nu are loc încălzirea cablului, licăritul becului, scânteiere. În cazul în care se stabilesc aceste defecte, urgent ghirlanda trebuie să fie scoasă de sub tensiune, adică deconectată și cu siguranță nu trebuie s-o achiziționăm.

Mai mult, procurarea acestor elemente trebuie efectuată doar din magazine standardizate, iar luminițele să aibă în cutie și un certificat de producție cu toate indicațiile de bază și anume: cum le folosim și în ce cazuri nu le putem utiliza. Fie că instalăm un brad viu sau unul artificial trebuie să respectăm regulile antiincendiare, pentru evitarea riscurilor de producere a incendiilor. Pomul de Crăciun se admite de a fi instalat numai în încăperi asigurate cu minim două ieșiri de evacuare. Acesta trebuie montat pe suport stabil în așa mod încât ramurile să nu atingă tavanul și pereții. Se interzice utilizarea proiectoarelor cu arc, lumânărilor și petardelor, a focurilor de artificii și a altor efecte de iluminare cu pericol de incendiu în nemijlocită apropiere de brad. Nu se permite împodobirea pomului cu jucării din celuloid, precum și cu tifon și vată neimpregnate cu materiale ignifuge.

În cazul în care pe brad se pun luminițe, acestea trebuie deconectate din priză cînd părăsim încăperea și pe parcursul nopții. Dacă optăm pentru un pom natural ar fi bine ca acesta să fie instalat în preajma sărbătorilor, dar nu cu mult înaintea începerii acestora, întrucât în condiții de temperaturi mai mari decât în exterior, acesta ar putea să se usuce mai rapid și respectiv ar deveni mai inflamabil. Fiecare zi de aflare a acestuia în încăperea cu aer uscat va reduce din umiditatea acestuia și ar prezenta un potențial mai mare de aprindere. Totodată se interzice amplasarea pomilor de Crăciun în preajma surselor de căldură ( sobe, cămine, aeroterme, instalații de încălzit încăperea). Salvatorii atenționează că cele mai frecvente greșeli țin de încălcarea regulilor antiincendiare și anume: lansarea focurilor de artificii în preajma clădirilor și spațiilor forestiere ce poate duce la izbucnirea incendiilor, dar nu în ultimul rând și la traumatisme pentru cei care lansează materialul pirotehnic. Neglijența la utilizarea focului deschis și anume folosirea lumânărilor și nesupravegherea acestora. O altă greșeală ar fi utilizarea luminițelor și ghirlandelor improvizate pe brad care poate duce la scurtcircuit și la producerea incendiilor. O altă problemă pentru localitățile rurale este și supraîncălzirea sobelor, dar și folosirea acestora cu defecțiuni. În perioada sărbătorilor salvatorii și pompierii IGSU sunt la datorie, iar numărul angajaților este suplinit pentru prevenirea și lichidarea situațiilor de risc. Totodată e suplinită și tehnica de intervenție în servantul de luptă pentru misiuni de salvare. Pentru evitarea situațiilor excepționale oamenii sunt îndemnați să fie responsabili, să respecte bazele securității vieții și să prevină producerea unei situații neplăcute. În situații excepționale persoanele pot apela pentru ajutor sunând la Serviciul 112.

You May Have Missed