(foto) „Am aflat ce înseamnă conducerea corectă a unui club de fotbal.” Emil Pisarenco – primul moldovean admis la „Club Management Programme”

emil principala

Emil Pisarenco este un tânăr din Bălți care încă de mic copil iubește fotbalul. Pentru Emil fotbalul nu este o profesie sau un hobby, ci un stil de viață care necesită foarte mult timp, implicare și multă muncă asupra sa. În prezent, tânărul are propria companie de impresari de fotbal și a ajutat mai mulți tineri fotbaliști să își găsească echipa perfectă pentru ei. În același timp, Emil este primul moldovean și cel mai tânăr student al programului internațional Club Management Programme susținut de ECA, UEFA și Stockholm University & Business School.

Emil își amintește că, încă de mic copil, a îndrăgit fotbalul și mingea, terenul improvizat cu prietenii era cel mai drag loc unde putea petrece ore în șir. „Dragostea pentru fotbal vine din copilărie. Ca alți copii, am fost îndrăgostit de acest sport și mereu când aveam posibilitatea să joc, să urmăresc sau să aflu ceva nou despre fotbal, eram acolo. Deja cu timpul, am înțeles că îmi doresc să încerc să fac o carieră anume în fotbalul profesionist. Și vorbind despre munca în fotbal, pot spune că aceasta nu este o meserie, este un mod de viață.”

Fiind membru al Asociației Cluburilor Europene (ECA), unde a reprezentat FC Zimbru timp de doi ani, Emil a aflat de la colegii de acolo că o dată la doi-trei ani se organizează un program educațional internațional în domeniul managementului cluburilor profesioniste, unde participă persoane din diferite echipe din toata lumea.

„Programul se numește Club Management Programme și este susținut de ECA, UEFA și Stockholm University & Business School. M-am informat despre cum pot urma aceste studii și, pe parcursul câtorva luni, am pregătit toate actele și am depus cererea. De două ori la rând am primit refuz și numai din a treia încercare am fost admis. Mereu le spun tinerilor fotbaliști că trebuie să muncească mult și dacă primesc un refuz, asta nu înseamnă sfârșitul carierei, dar asta ar trebui să îi motiveze mai mult să lucreze”, susține tânărul.

După ce a fost înscris la acest program, Emil a aflat că este primul moldovean care participă la acest curs și e cel mai tânăr student admis. „Sigur că atunci când am aflat că sunt primul moldovean înscris la acest program și cel mai tânăr participant, mi-a fost plăcut. Oricum nu contează de unde sunt sau ce vârstă am, cel mai important este să obțin cunoștințe în acest domeniu.”

Cursurile sunt foarte dificile și oratorii oferă foarte multe informații în timpul sesiunilor, iar pentru ca să asimilezi toată informația, este necesar să acorzi mult timp acestui program, spune tânărul. „O anumită plăcere primeam atunci când cu discursurile sale în fața grupului nostru au venit așa oratori profesioniști în domeniul lor ca Monchi Rodríguez (Sevilla FC, director sportiv), Edwin van der Sar (Ajax Amsterdam, director sportiv), Bart Verhaeghe (Club Brugge, președintele clubului), Serghei Palkin (Șahtar Donețk, director general), Guus Hiddink (antrenor) și alți specialiști extraordinari în diferite domenii ale managementului profesionist din cluburi precum Juventus, FC Basel, Manchester City FC, Newcastle United, Arsenal FC și altele.”

De la acești oratori, Emil a aflat ce înseamnă conducerea corectă a unui club de fotbal modern și cât de importantă este crearea strategiei personale a clubului. La fel, a asistat la cursuri despre managementul activităților sportive și scouting și a înțeles cât de importantă este comunitatea din jurul unui club de fotbal profesionist.

În paralel cu studiile, Emil și-a deschis propria companie de impresari (Easy Progress) și ajută tinerii fotbaliști să își găsească cluburi de fotbal în Moldova, dar și peste hotare. „Munca de impresar înseamnă să încerci să ajuți și să schimbi în bine viața celor care din copilărie au avut doar un vis – să joace fotbal la un nivel înalt. Această meserie înseamnă să-i identifici pe cei care merită și să-i ajuți ca să-și atingă scopurile.”

Fiecare transfer realizat este un succes pentru Emil și este sigur că sunt încă mulți tineri talentați care pot ajunge la cluburi mari din Europa, dar aceste talente trebuie găsite și arătate lumii întregi. Chiar dacă nu este un lucru care îi aduce profit mare, tânărul spune că va continua să facă asta pentru că îi place.

Pe viitor, Emil vrea să obțină suficiente cunoștințe ca să poată face parte din echipa managerială a unui club de fotbal european, iar în domeniul impresariatului să-i ajute pe cei mai talentați fotbaliști să ajungă la cluburi de fotbal de talie mondială.

„În general, vreau să mă perfecționez în domeniu, să fiu mai bun și mai profesionist. Vreau să fiu competent pentru nivelul fotbalului profesionist despre care am învățat foarte bine un lucru: primul pierde cel care nu este pregătit sau care se oprește din dezvoltare”, a conchis Emil.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente