/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Vești proaste pentru șoferi. În ajun de Anul Nou, s-au scumpit carburanții în medie cu 50 de bani per litru

missing
29 decembrie 2020, ora 21:15

Surpriză neplăcută pentru conducătorii auto. Chiar în ajun de Anul Nou, s-au scumpit carburanții. De fapt, aceasta este a doua scumpire din luna decembrie. La începutul săptămânii, mai multe staţii de alimentare din Moldova, au afișat din nou prețuri mai mari pentru toate tipurile de combustibil. Anterior, preţurile cu amănuntul fusese majorate în medie cu 40-50 de bani per litru.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: Începând de astăzi, șoferii sunt nevoiți să achite pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, 16 lei și 37 de bani. Pentru un litru de motorină – 13 lei și 82 de bani, iar pentru gazul lichefiat conducătorii auto trebuie să scoată din buzunar 9 lei și 52 de bani.”

Majorarea prețurilor la carburanți în ajun de Anul Nou i-a întristat pe conducătorii auto care susțin că prețurile cresc, dar salariile sunt înghețate.

“Scump, pentru ce. – Care ar fi prețul normal? – Cum era până acum 13 lei destul de bine.”

Experții spun că, în ultimele săptămâni, a crescut preţul petrolului, la bursele internaţionale. Prin urmare, și petroliștii din Moldova s-au văzut nevoiți să le ajusteze pe cele la carburanții pe care îi comercializează. Conform metodologiei actuale, operatorii stabilesc ei înșiși preţurile, în baza cheltuielilor suportate şi a marjei de 10%.

Anterior, într-o postare pe Facebook, expertul economic Veaceslav Ioniță spunea că, în acest an, moldovenii datorită conjuncturii internaționale favorabile, beneficiază de un preț mai mic la produsele petroliere, dar nu suficient de mic. Adaosul comercial aplicat în 2020 la produsele petroliere va fi, estimativ, cu 840 de milioane de lei mai mare decât anul trecut. Drept consecință, agricultorii și transportatorii vor plăti suplimentar 740 de milioane de lei, iar automobiliștii amatori vor plăti, în acest an, cu 100 de milioane de lei mai mult decât în 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram