vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeExpert: Fermierii din Moldova trebuie să se orienteze spre mașinile de pulverizare cu volum...

Expert: Fermierii din Moldova trebuie să se orienteze spre mașinile de pulverizare cu volum redus

Recomandate

Mașinile de pulverizare cu volum redus au devenit în scurt timp după lansarea pe piață extrem de populare în mai multe țări ale lumii, cum ar fi Italia, Grecia, Rusia, Arabia Saudită, Franța sau Israel.

Principiul de bază de funcționare a sistemelor BOA MAK presupune asigurarea pulverizării soluției de lucru uniform, fără pierderi sau infiltrarea acesteia în sol și fără acumularea produselor de uz fitosanitar în partea inferioară a fructului.

În Republica Moldova, primele astfel de mașini de pulverizare au fost importate acum câțiva ani de către compania Ozonteh, iar mai mulți fermieri deja au reușit să testeze în propriile câmpuri eficiența acestora.

Care sunt avantajele mașinilor de pulverizare cu volum redus, dar și alte aspecte ale tehnologiei explică Cuneyt Ozsarikamiș, reprezentantul companiei BOA Makine Uretim Ltd, care de mai mulți ani este partenerul companiei Ozonteh.

„Suntem prezenți pe piața Moldovei de aproape 5 ani, iar fermierii au început a se orienta spre mașini de pulverizare cu volum redus relativ recent. Inițial, aceștia erau nesiguri în reușita tehnologiei, ba chiar nu credeau că este posibil de redus în asemenea măsură costurile, însă, în ultimele 2 sezoane, au fost comercializate peste o sută de stropitori cu volum redus, ceea ce este un rezultat bun. Producătorii din Moldova optează tot mai mult pentru tehnologiile performante. În acest mod, fermierii au șansa să exporte fructe de calitate în mai multe țări”, susține Cuneyt Ozsarikamiș.

Horticultura nu este un sector ușor de gestionat, iar soluțiile eficiente trebuie cât mai rapid implementate.

„Stropitorile convenționale operează cu picături a căror dimensiuni variază de la 300 la 500 μ. Chiar dacă pare puțin, pentru eficiența sporită a tratamentelor acestea trebuie să fie cu mult mai reduse. O alternativă mai eficientă în acest sens sunt stropitorile cu volum redus, care asigură pulverizarea picăturilor a căror dimensiuni sunt de aproximativ 50 μ”.

Efectul picăturilor amplificat – prin inducție magnetică

„Sistemul electrostatic asigură, prin intermediul unui generator de 20 de mii de V, încărcarea negativă a picăturilor. În acest mod, picăturile sunt dispersate uniform, nu se aglomerează și formează un strat uniform de acoperire a suprafețelor tratate”.

Picăturile încărcate negativ (-) sunt atrase de către plante, astfel acoperă nu numai partea superioară a frunzei și a fructelor, dar asigură acoperirea integrală a organelor tratate (sub frunze, sau în jurul fiecărei bobițe în cazul strugurilor).

În plus, prin împingere reciprocă, împiedică creșterea diametrelor picăturilor și preparatele se împrăștie uniform pe toată suprafața tratată, inclusiv în locurile greu accesibile(struguri sau formări mai dense de fructe).

Mai multe detalii despre avantajele despre sistemul BOA MAK găsiți pe acest link.

Costuri mai reduse

„Printre avantajele sistemului BOA MAK se numără nu doar realizarea mai calitativă a tratamentelor, dar și utilizarea unor cantități mai reduse de apă, pesticide, combustibil, dar și timp. Cantitatea de produse chimice și apă poate fi redusă până la 50%. Ca rezultat al studiilor de cercetare și dezvoltare realizate pe parcursul mai multor ani de către compania Boa Makine, cele mai eficiente sisteme electrostatice pot fi opțional integrate pe mașinile frecvent utilizate de producătorii din țară”.

Stropitorile cu volum redus – impact redus asupra mediului

„Pe lângă multiple avantaje economice, stropitorile cu volum redus sunt mai avantajoase din punct de vedere ecologic. Utilizăm mai puține produse de uz fitosanitar, cantitatea de produse care în cazul stropitorilor convenționale ajungeau în sol sau chiar poluau apele subterane, este minimă. Picăturile mari produse de stropitorile convenționale au tendința de a se aglomera în picături mai mari, care se scurg de pe suprafața organelor tratate în sol”.

Fructe cu cantități reduse sau fără reziduuri

„Datorită faptului că produsele sunt aplicate în cantități mai mici, iar soluția este distribuită uniform, produsele de uz fitosanitar nu se acumulează în regiunea pedunculului. Astfel, cantitatea de reziduuri din fructe este mult mai mică sau chiar lipsește. Țările cum ar fi Germania sau Franța au cerințe mai mari față de cantitatea admisibilă de reziduuri, iar stropitorile cu volum redus permit realizarea eficientă a tratamentelor, obținând un produs final ce corespunde acestor cerințe”.

Suportul tehnic – asigurat de compania Ozonteh

Ce ține de asigurarea suportului tehnic, compania Ozonteh susține că în ultimii ani au reușit să eficientizeze esențial procesul, astfel, fermierii pot obține mai ușor piesele necesare sau consultanță.

„O bună parte din piese au fost deja achiziționate, pentru a asigura fermierii atunci când au nevoie de tot ceea ce este necesar. Suntem o companie relativ tânără, astfel, am optimizat serviciile de mentenanță pe parcurs. Asigurăm suportul necesar la momentul potrivit”.

Compania Ozonteh pune la dispoziția producătorilor din țară cel mai eficient sistem electrostatic din lume!

Mai multe detalii: 

  • Ozonteh IMPEX, or. Straseni, sos. Chisinau nr. 69;
  • mob: +373 698 98 123 – marketing department;
  • mob: +373 698 98 987 – logistic department;
  • mob: +373 698 98 800 – technical department;
  • mob: +373 698 98 949 – spare parts department;
  • mob: +373 698 98 772 – sales department;
  • mob: +373 698 98 755 – accountancy department.
Ozonteh
Ozontehhttp://www.TehnicaAgricola.md
Ozonteh Impex SRL Strășeni, str. Ștefan cel Mare 92/c Mob.: 0698 98 123 – Nicolae Mob.: 0698 98 987 – Ion E-mail : [email protected]

Citește și ›

Advertoriale