image
Sursa foto: cnn.com

Fenomenele meteorologice extreme au cauzat în 2020 pierderi uriaşe în lume

Fenomenele meteorologice extreme au cauzat anul acesta pierderi uriaşe în lume, potrivit unui raport al fundaţiei Christian Aid citat de BBC.

Lista cuprinde 10 evenimente care au dus la pierderea a mii de vieţi omeneşti şi la importante costuri pentru companiile de asigurări.

Şase dintre acestea au avut loc în Asia, inclusiv inundaţii în China şi India, şi au provocat pagube de peste 40 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

În SUA, uraganele şi incendiile de vegetaţie au cauzat pierderi de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Un sezon musonic neobişnuit de ploios a fost asociat unora dintre cele mai devastatoare furtuni în Asia, unde au fost înregistrate unele dintre cele mai mari pierderi. În decurs de câteva luni, inundaţiile din India au dus la moartea a peste 2.000 de oameni, iar mai multe milioane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. Valoarea pierderilor asigurate este estimată la 10 miliarde de dolari.

China a suferit pierderi mai mari din cauza inundaţiilor, cu aproximativ 32 de miliarde de dolari între iunie şi octombrie. Bilanţul deceselor a fost însă mai mic decât cel din India.

Dacă aceste evenimente meteorologice au avut impact pe o perioadă mai mare, altele au reuşit să facă pagube importante în câteva zile.

Ciclonul Amphan a lovit Golful Bengal în luna mai şi, în câteva zile, a provocat pagube de 13 miliarde de dolari. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cicloane înregistrate vreodată în Golful Bengal în timpul sezonului pre-musonic.

Africa a fost şi ea afectată de fenomene extreme. Invaziile de lăcuste au distrus vegetaţia şi recoltele, cauzând o pierdere de circa 8,5 miliarde de dolari. ONU a legat apariţia acestor roiuri de schimbările climatice, care au însemnat ploi abundente în Orientul Mijlociu şi Cornul Africii în ultimii ani.

Furtuna Ciara care a lovit Irlanda şi Marea Britanie şi câteva ţări din vestul Europeri în luna februarie a acestui an a dus la moartea a 14 oameni şi la pierderi de 2,7 miliarde de dolari.

Christian Aid a subliniat că cifrele raportate reprezintă doar pierderile asigurate. Ţările mai bogate au proprietăţi mai scumpe, astfel că suferă pierderi financiare mai mari. Pe de altă parte, inundaţiile din Sudan, deşi nu au fost între cele mai costistoare în termeni financiari, au avut un impact uriaş, ducând la moartea a 138 de oameni şi la pierderea recoltei de anul acesta.

Cercetătorii au spus că influenţa schimbărilor climatice asupra fenomentelor extreme este puternică şi e posibil să fie tot mai mare.

„La fel ca 2019, 2020 a fost plin de extreme dezastruoase”, a spus dr. Sarah Perkins-Kirkpatrick de la Climate Change Research Centre al University of New South Wales din Australia. „Am văzut toate astea cu o creştere de 1C a temperaturii medii, subliniind legătura sensibilă dintre condiţiile normale şi extreme. În cele din urmă, impactul schimbărilor climatice va fi simţit prin extreme, şi nu prin schimbări în medii”.

Ea a continuat: „Din păcate, ne putem aştepta ca mai mulţi ani să arate ca 2020 şi mai rău, având în vedere că temperatura globală creşte”.

Reprezentanţii Christian Aid speră ca în 2021 liderii politici să intervină pentru o frânare a tendinţei de creştere a temperaturii medii globale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: