S-a luat o astfel de decizie pentru că, până acum, în majoritatea cazurilor, campioanele naţionale U19 erau diferite decât echipele care participau în Youth League, după cum se arată peacademiahagi.tv. Spre exemplu, în Spania, Villarreal a ieşit campioană U19, dar în grupele UEFA Champions League vor participa alte cinci echipe: FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia şi FC Sevilla.

Un alt caz similar se petrece şi în Germania, acolo unde Schalke 04 este cea mai bună de la juniori. În schimb, în grupele UCL vor juca Bayern Munchen, Wolfsburg, Borussia Moenchengladbach şi Bayer Leverkusen.

PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport

Şi în Anglia întrecerea U19 a fost câştigată de o altă echipă decât cele ce vor merge în grupele UCL. ”Coşmarul” Stelei din semifinala Cupei UEFA, ediţia 205-2006, Middlesbrough, a triumfat la juniori, dar în grupe vor participa Chelsea, Manchester City şi Manchester United.

În aceste condiţii, ca şi până acum, se vor forma opt grupe de câte patru echipe, care vor fi aceleaşi cu cele de seniori din UCL. Câştigătoarele grupelor se vor califica direct în optimile UEFA Youth League, iar ocupantele locurilor secunde vor susţine baraj pentru accederea în optimi.

În paralel cu cele opt grupe, cele 32 de campioane naţionale vor susţine două tururi eliminatorii (tur-retur), în urma cărora vor rămâne doar opt echipe.

Cele 8 echipe clasate pe locul secund în faza grupelor vor susţine un meci de baraj cu cele 8 echipe campioane naţionale rămase în urma meciurilor eliminatorii.

Câştigătoarele din aceste jocuri se vor califica în optimile de finală ale UEFA Youth League, fază a competiţiei în care vor întâlni cele opt câştigătoare de grupe. Competiţia va continua apoi cu sferturi, semifinale şi finală.

Constănţenii îşi vor afla adversarul din turul I Youth League pe 1 septembrie, dată va care va avea loc, în Elveţia (la Nyon), tragerea la sorţi. Până atunci, elevii lui Vasile Mănăilă au intrat în posesia mingilor cu care se va juca în competiţie, pentru a avea timp să se acomodeze cu ele.