Vizita lui Ion Ceban la Moscova, motiv de scandal în CMC: Aleșii îl cheamă pe edil la raport. Talmaci: Primarul e în concediu

Mai mulți consilieri locali au cerut includerea pe ordinea de zi a subiectului privind prezentarea raportului ce ține de vizita primarului general al Chișinăului la Moscova de către Ion Ceban. Deși a a fost supusă votului, procedura a fost declarată ilegală întrucât edilul capitalei s-ar afla în concediu în această perioadă.

Foto: multimedia.parlament.md

„Am aflat că primarul Ion Ceban a fost la Mosova împreună cu o ceată de hăitori. Vreau să vină primarul și să ne spună ce a căutat pe vreme de Covid-19 la Moscova, cu cine s-a întâlnit și cu ce rezultat a venit. Solicităm includerea pe ordinea de zi acest subiect. Dacă-i la Moscova poate să ne spună și online, că noi am ales și un viceprimar. Să vină Comisia pe Relații externe și să raporteze, a solictat consilierul PL, Ion Cebanu.

Și un consilir din partea PAS, Vasile Grădinaru a solicitat, de asemenea, ca primarul general să vină la raport pe această chestiune.

„La ședința trecută noi l-am chemat pe primar în ședință pentru chestiuni importante, a spus că nu are timp. Totodată, el găsește timp să plece la Moscova. Nu vă spupărați. Primarul general este reprezentantul Executivului municipiului Chișinău care reprezintă interesele noastre. Respectiv, dacă el s-a dus la Moscova cu vizite de lucru, noi vrem să știm care au fost motivele, rezultatele vizitei și să vină să ne raporteze în ședință, dar dacă el și-a permis să se ducă la Moscova fără ca să convoace regulamentar ședințele de pe 29 și 30, să le convocăm cu încălcări, la sfârșit de an să rămânem fără buget în municipiul Chișinău. Haideți să avem o atitudine serioasă și să ne ascultăm, nu să răcnim de pe loc, dar să ieșim la microfon, dacă avem cât de cât civilizație”, a adăugat Vasile Grădinaru.

În apărarea primarului Chișinău a venit consilierul PSRM, Dinari Cojocaru, care a menționat că Ion Ceban este plecat pe cont propriu în Federația Rusă.

„Primarul este plecat pe cont propriu într-o delegație și nu trebuie să vă de-a vouă mare dare de seamă, că nu sunteți voi cei care aproape dormiți cu dumnealui”, a spus Cojocaru.

„Ce ține de dezvoltarea orașului. Atunci sunteți la mămuca pe cuptor, dar când s-a dus primarul care poate să aducă și ceva investiții în urma la întâlnirea asta privată, dumneavoastră săriți într-o roată. Eu nu vă înțeleg. Este ordine de zi aprobată la Biroul Permanent, se lucrează. Când va veni domnul primar, atunci să-i spuneți în ochi, dar sunteți deprinși, cum sunt fracțiunile astea de dreapta, dintr-o parte cu cuțitașul pe la spate”, a mai spus consilierul de la PSRM.

Solicitat să raportez secretarul CMC, Adrian Talmaci, privind situația creată, acesta a declarat că „Primarul începând de joi și până astăzi se află în concediu de odihnă.

„Dacă are concediu, amantă, Moscova, București, acesta este dreptul său. Lăsați omul în pace”, a conchis consilierul Partidului Șor, Valerii Klimenko.

„Ce fel de privat aici?, eu cred că e chestiune de trădare de patrie”, a spus Ion Cebanu.

Subiectul a fost supus votului. 24 de aleși locali au împotrivă sau s-au abținut, 18 au fost pentru includerea acestui subiect pe ordinea de zi.

Un alt consilier a precizat că din punct de vedere juridic acest subiect nu-și are locul, deoarece este ilegal, având în vedere că primarul este în concediu.

Amintim că la data de 25 decembrie fostul președinte Igor Dodon, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, bașkana Găgăuziei Irina Vlah și primarul general de Chișinău Ion Ceban s-au întâlnit la Moscova cu șef adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

La data de 24 decembrie, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat în Federația Rusă, după ce a avut loc ceremonia de transmitere a puterii către Maia Sandu, președinta țării.

Dodon a declarat la postul public de televiziune Moldova 1 că va avea întrevederi oficiale cu preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Veaceslav Volodin, cu reprezentantul Kremlinului pentru relaţia cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, precum şi cu conducerea partidelor cu care PSRM are semnate acorduri. Igor Dodon a mai spus că va avea şi întrevederi neoficiale despre care nu a vrut să vorbească.

Kremlinul a anunţat că nu are planificate întrevederi oficiale cu fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Deseamenea, Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, împreună cu alți deputați socialiști, au pleacatpe 25 decembrie, într-o vizită la Moscova, la invitația Președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.


Pub