Statul Israel și Comunitatea Evreiască din Moldova continuă să sprijine instituțiile medicale din țară în lupta contra Covid-19

Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” a beneficiat de sprijin din partea Statului Israel și a Comunității Evreiești din Republica Moldova.

Foto: Comunitatea Evreiască

În contextul măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, Statul Israel continuă să sprijine instituțiile medicale din Republica Moldova. Astăzi, 28 decembrie, la finele anului 2020, președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova, Alexander Bilinkis, și directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova, Iulia Șeinman, au transmis încă un lot de ajutor umanitar din partea Statului Israel și a Comunității Evreiești.

Echipamentul individual de protecție (300 de salopete de unică folosință, mii de mănuși de unică folosință), un computer cu monitor și dezinfectanți au fost primiți de către administrația Spitalului Raional Comrat „Isaac Gurfinkel”.

De la începutul epidemiei, spitalul operează un centru COVID-19 cu capacitatea de peste 70 de persoane. Aici lucrează în ture 6 medici, 28 asistenți medicali și 23 infirmieri, care au grijă de pacienții infectați de Covid-19. Echipamentele individuale de protecție și dezinfectanții sunt consumate rapid, de aceea este necesară suplinirea acestora și susținerea continuă a lucrătorilor medicali care, de la începutul epidemiei de coronavirus, se află în „prima linie” și luptă pentru viața oamenilor fiind supuși riscului.

Sprijin / Sursa:Comunitatea Evreiască

La întâlnire au luat parte Viceprimarul or. Comrat Sarî Georghii și reprezentantul Ministerului Sănătății specialist Maria Lungu. Aceștia au mulțumit Ambasada statului Israel pentru ajutor. Maria Lungu a menționat că „medicii, asistenții medicali și personalul paramedical vizitează pacienții în fiecare zi. Li se cere să își schimbe echipamentul personal de protecție zilnic”. Datorită sprijinului acordat, personalul spitalului Comrat este capabil să-și protejeze sănătatea, deoarece „sănătatea pacienților lor depinde de sănătatea lor”.

Alexander Bilinkis a menționat „Astăzi, mai mult ca oricând, realizăm importanța asigurării siguranței medicilor și a personalului medical și a valorii sănătății acestora. În anul curent, aceasta este deja a cincea activitate, care succedă asistența acordată Ministerului Sănătății, Centrului Municipal Covid-19 din Chișinău și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Datorită participării personale a Ambasadorului Statului Israel, ES Eliav Belotserkovsky, și sprijinului Consiliului Comunității Evreiești, implementăm aceste proiecte pentru a uni forțele în fața epidemiei și a rezista acesteia prin eforturi comune. Aș dori să exprim sincera recunoștință lucrătorilor Spitalului Raional Comrat, care poartă cu mândrie numele unui talentat doctor Isaac Gurfinkel, medicilor din țara noastră și să ne doresc tuturor multă sănătate.”

Spitalul Raional Comrat poartă numele lui Isaac Gurfinkel, fondatorul spitalului regional. Isaac Lazarevici a depus mult efort în lupta împotriva tifosului, scarlatinei și tuberculozei și a promovat igiena. A fost un profesionist de valoare și un om cu înalte valori morale și spirituale. Cunoștințele și experiența lui au salvat viețile multor oameni. În memoria acestuia, locuitorilor recunoscători ai orașului Comrat au instalat pe clădirea spitalului o placă gorelief cu portretul lui.


Pub