Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: Premierul va fi…

Maia Sandu: Premierul va fi înlocuit din contul miniștrilor mai puțin lași

Președinta Maia Sadnu spune că, în conformitate cu legislația în vigoare, funcția de prim-ministru va fi suplinită din contul miniștrilor din actualul Guvern care nu demisionează.

Comentând decizia premierului Ion Chicu de a asigura interimatul până la 31 decembrie, Sandu a spus că această funcție va fi suplinită din contul celor care „sunt mai puțin lași” și nu pleacă.

„Legea scrie foarte clar ce se întâmplă cu înlocuirea miniștrilor care pleacă. Funcțiile rămase vacante vor trebui suplinite din contul miniștrilor care nu pleacă. Funcția de prim-ministru de cei care sunt mai puțin lași”, a spus Sandu.

Președinta mai spune că a solicitat informații de la mai multe ministere despre situația curentă, în special despre situația bugetului și situația sanitară, iar informațiile urmează să fie prezentate publicului la începutul anului 2021.

În urma consultărilor demarate cu fracțiunile și grupurile politice parlamentare, Sandu a spus a constatat că nicio formațiune nu își asumă deschis că face parte dintr-o majoritate și poate să propună vreun Guvern.

Totodată, acesta spune că toate formațiunile pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

La 24 decembrie Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier al R. Moldova până la data de 31 decembrie 2020. Anunțul a venit la o zi după ce Chicu a anunțat demisia Guvernului.

De la 1 ianuarie 2021 în demisie pleacă și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi.

Potrivit Constituției R. Moldova, „în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern”.

În acest sens, președinta R. Moldova ar trebui să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern. Astfel, miniștrii care rămân în funcție după 31 decembrie sunt:

  • Pavel Voicu – Ministerul Afacerilor Interne
  • Olga Cebotari – viceprim-ministru pentru Reintegrare
  • Ion Perju – Ministerul Agriculturii
  • Aureliu Ciocoi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
  • Victor Gaiciuc – Ministerul Apărării
  • Fadei Nagacevschi – Ministerul Justiției
  • Irina Vlah – Guvernator al UTA Găgăuzia
  • Lilia Pogolșa – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019 cu votul deputaților PSRM, PDM și deputatul independent Alexandru Oleinic. În total, pentru au votat atunci 62 de deputați.