Premieră în politica moldovenească: Toți vor același lucru – alegeri anticipate. Sau totuși nu?

„Am constatat că nicio formațiune politică din parlament nu își asumă deschis că face parte dintr-o majoritate parlamentară, care să poată să propună un Guvern. Am constatat că toate formațiunile pledează pentru alegerile parlamentare anticipate. Este adevărat, cu anumite diferențe de nuanțe – unele consideră că acestea trebuie să se întâmple cât de curând posibil, altele consideră că aceste alegeri trebuie să aibă loc mai târziu. Dar absolut toate formațiunile politice din parlament sunt de acord că acest parlament trebuie dizolvat”, a declarat președinta Maia Sandu după consultările cu formațiunile politice din parlament, care au avut loc pe parcursul zilei de astăzi.

Președinta a accentuat că necesitatea alegerilor anticipate este susținută de cetățenii Republicii Moldova și anume din acest motiv va prezenta în scurt timp soluția identificată pentru „a ieși din acest impas politic și economic”. 

PSRM: Suntem pentru alegeri anticipate

La întrevederea cu șefa statului, socialiștii au fost reprezentați de Corneliu Furculiță, Radu Mudreac și Petru Burduja. Discuțiile au durat circa 10 minute. Ulterior, liderul deputaților socialiști Corneliu Furculiță a declarat că pledează pentru alegerile parlamentare anticipate.

Liderul fracțiunii parlamentare PSRM a mai spus că socialiștii sunt dispuși să analizeze candidatura la funcția de premier propusă de președinta Maia Sandu, dar deciza va fi luată de fracțiunea PSRM. „În cazul în care dumneaei are o candidatură pentru funcția de prim-ministru, noi o vom analiza, vom examina programul Guvernului și decizia ne va aparține. Dar reiterez poziția noastră – suntem pentru alegeri anticipate. Dacă doamna președintă nu are alte întrebări, noi am plecat. La această etapă negocierile s-au finalizat. Toate deciziile aparțin acum președintelui. Ea este principalul moderator al acestui proces”, a declarat Corneliu Furculiță.

PAS: Optăm pentru alegeri parlamentare anticipate

„Noi am reiterat poziția PAS: optăm, așa cum am spus și în cadrul alegerilor prezidențiale, pentru alegeri parlamentare anticipate. Țara are nevoie de un alt Parlament. Acest Parlament s-a compromis. Noi suntem consecvenți în ceea ce am promis oamenilor”, a declarat liderul fracțiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu. 

Potrivit lui, cea mai simplă cale de a se ajunge la anticipate ar fi ca deputații să nu aprobe nicio hotărâre de Parlament timp de 90 de zile. „Cea mai simplă, onestă cale pe care ar putea-o folosi deputații ar fi bunăoară să nu fie adoptată nicio hotărâre de Parlament timp de 90 de zile. Data la care expiră acest termen ar fi 17 martie”,  spus Igor Grosu. Totodată, deputatul a amintit că pentru autodizolvarea Legislativului va fi necesară sesizarea Curții Constituționale. 

Întrebat despre un eventual Guvern anticriză pe o perioadă foarte scurtă de timp, acesta a spus că „orice discuție despre un Guvern provizoriu, de tranziție, de salvare o să se transforme într-un guvern de salvare a kuliokarilor a tuturor bandiților, corupților din Parlament. Va fi o conservare a situației”. Cât privește Guvernul Chicu, Grosu a spus că „bine că pleacă, partea tristă este că a aplicat tactica pământului pârjolit”. „Credeți-mă fără dl Chicu va fi mult mai bine” , a spus liderul fracțiunii. 

La consultările cu Maia Sandu au participat cinci deputați PAS: Igor Grosu, Mihai Popșoi, Sergiu Litvinenco, Doina Gherman și Dan Perciun.

Platforma DA: Ne dorim cât ma repede alegerile anticipate

Și Platforma DA își dorește ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând, cu condiția să fie analizate riscurile de gestionare a crizelor.

„Am avut un dialog destul de productiv cu doamna președinte. Platforma DA a reiterat poziția fermă privind necesitatea alegerilor anticipate, care trebuie să se producă în termeni cât mai proximi. În același timp, am discutat un șir de probleme ce țin de gestionarea mai multor crize, inclusiv sabotajul cras din partea fostei guvernări… Am discutat riscurile legate de situația financiar-bugetară, administrarea crizei pandemice, problemele agricultorilor, alte subiecte legate de gestionarea imediată. Toate aceste probleme se agravează pe fundalul lipsei suportului din partea partenerilor externi. Cu părere de rău, în contextul alegerilor, acest ajutor va veni abia în toamnă”, a declarat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Cât privește căile de declanșare a alegerilor anticipate, Platforma DA a spus că acestea sunt prevăzute de Constituție. „Doamna președinte urmează să o aleagă pe cea mai bună. Toate căile pot fi cu riscuri. Doamna președinte ne-a întrebat care ar fi comportamentul altor fracțiuni. Noi putem să băgăm mâna în foc pentru fracțiunea noastră. Tovarășul Dodon e imprevizibil, ba vrea alegeri în toamnă, ba în mai, mâine o să vrea alegeri imediat după Revelion. Platforma DA își dorește alegeri cât mai repede, dar totodată să vedem care sunt riscurile”, a mai spus Alexandru Slusari.

PDM: Avem nevoie de alegeri anticipate

„Avem nevoie de alegeri anticipate luând în considerație toate lucrurile care s-au întâmplat în acest parlament. Mă refer aici la trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta sau de la un partid în altul și nu o singură dată”,  a declarat liderul PDM Pavel Filip. Totodată, politicianul a spus că nu privește alegerile anticipate „ca un scop în sine, întrebarea de bază fiind ce se întâmplă în această perioadă?”. Pavel Filip a mai spus că fracțiunea pe care o reprezintă își dorește un plan anti-criză pe termen scurt cu trei subiecte: gestionarea crizei economice, gestionarea crizei pandemice și pregătirea pentru alegerile anticipate.

„Chemăm toți politicienii și formațiunile politice, așa cum fac întotdeauna declarații că se gândesc prioritar la oameni și la țară, prioritar să ne gândim la ce se întâmplă în Republica Moldova până la alegerile parlamentare anticipate”, a mai spus Pavel Filip.

Partidul ȘOR: Suntem gata să venim cu un guvern responsabil

„Am reiterat poziția fermă a Partidului Șor și a Platformei Pentru Moldova cu privire la alegeri anticipate. Da, noi suntem gata și pregătiți pentru alegeri anticipate. Însă suntem responsabili și știm ce înseamnă să mergem acum în alegeri când situația este foarte complicată, avem criză pandemică, criză social-economică care n-a mai fost, criză în agricultură. Avem nevoie de un Guvern responsabil care să asigure guvernarea până la următoarele alegeri”, a declarat Violeta Ivanov, vicepreședinta fracțiunii parlamentare a Partidului ȘOR. Totodată, deputata a anunțat că a informat-o pe președinta Maia Sandu că platforma este gata să-și asume responsabilitatea și să vină cu un guvern responsabil. „Cu un prim-ministru competent care știe cum să gestioneze problemele ca să nu rămână oamenii fără salarii, să gestionăm criza pandemică”. 

„Suntem pregătiți să avem alegeri și în luna mai, dar până atunci trebuie să avem un Guvern și un premier interimar, altfel riscăm ca RM să între în colaps”, a spus Sergiu Sârbu,  secretarul platformei Pentru Moldova, care s-a prezentat la întrevedere alături de deputatele Partidului ȘOR. 

Partidul Pro-Moldova: Este necesară formarea unui guvern cu mandat limitat 

Partidul Pro-Moldova optează pentru instituirea unui guvern funcțional cu mandat limitat, care să asigure condiții optime pentru viață și activitate în țară până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. „Avem nevoie de un Guvern cu mandat limitat, care să vină cu reforme ferme și care să curețe terenul pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat reprezentantul formațiuni Vladimir Cebotari. Potrivit lui, în cazul în care vor declanșate alegerile parlamentare pe acest teren minat, „nu vom avea deloc un Parlament mai curat”. „Vom avea aceleași elemente coruptibile în parlament, vom avea o dreaptă pro-europeană izolată și vom avea în continuare cetățenii noștri ostatici în lupte politice”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.