01:26:41 24.04.2024
Stiri

Victor Gaiciuc, PREMIER în exercițiu. Platforma „DA”: „Este o BĂTAIE de joc ca Gaiciuc, domnișoara de la CSI sau Voicu să gestioneze domeniile SĂNĂTĂȚII și finanțelor publice în următoarele șase luni”

Actualitate 28.12.2020 15:58 Vizualizări2896 Autor: Ziarul National
Victor Gaiciuc, PREMIER în exercițiu. Platforma „DA”: „Este o BĂTAIE de joc ca Gaiciuc, domnișoara de la CSI sau Voicu să gestioneze domeniile SĂNĂTĂȚII și finanțelor publice în următoarele șase luni” Captură


Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ar urma să fie premierul interimar al R. Moldova până la alegerile parlamentare anticipate. Cel puțin, așa declară liderul fracțiunii Platformei „DA” din Parlament, Alexandru Slusari.

„Am avut un dialog productiv cu doamna Maia Sandu, în cadrul căruia Platforma „DA” a reiterat poziția sa fermă privind necesitatea alegerilor anticipate. Aceste alegeri trebuie să aibă loc în termeni cât mai proximi. În acest sens, am susținut viziunea doamnei președinte. În același timp, noi am discutat un șir de riscuri ce țin de gestionarea mai multor crize, inclusiv sabotajul cras din partea fostei guvernări Dodon. Noi am anticipat acest sabotaj. Am discutat despre riscurile legate de situația macrofinanciară bugetară, administrarea pandemiei, problemele agricultorilor și alte subiecte. Toate aceste probleme se agravează pe fundalul lipsei suportului din partea partenerilor de dezvoltare. Acest sprijin, cu părere de rău, va apărea nu mai de vreme de toamna viitoare. Un subiect aparte a fost dedicat situației din cadrul Guvernului R. Moldova. Probabilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate, cu un guvern incomplet și cu atribuții foarte limitate, dar cu poliția subordonată lui Pavel Voicu și cu prim-ministrul Gaiciuc… Mai sunt și delegații PSRM în teritoriu, care se transformă în agenți electorali. Astfel, putem să ne așteptăm la coruperea masivă a alegătorilor”, a anticipat Slusari, după consultările avute astăzi cu președintele Maia Sandu.

În același context, vicepreședintele Parlamentului a subliniat că, în cadrul întrevederii cu șeful statului, au fost analizate toate riscurile de gestionare a crizelor în următoarele șase luni: „Riscăm ca țara să fie în subordinea lui Dodon și acestui guvern interimar. Vedem această tendință de a lăsa țara fără blocul economic, fără gestionarea Ministerului Sănătății și lăsarea unor persoane toxice, din punctul meu de vedere, cum ar fi Gaiciuc, Voicu etc”.

Potrivit lui Slusari, căile de dizolvare a Parlamentului sunt prevăzute de Constituție și urmează ca Maia Sandu să aleagă cea mai bună soluție. „Toate căile au unele riscuri, deoarece pot apărea situații imprevizibile. Doamna președinte ne-a întrebat care ar fi comportamentul altor fracțiuni... Noi putem pune mâna în foc doar pentru deputații din fracțiunea noastră. După cum vedem, tovarășul Dodon este total imprevizibil. Ba vrea alegeri toamna, ba vrea alegeri în mai, mâine va dori alegeri imediat după Revelion, ulterior va schimba anul. Noi ne dorim alegeri cât mai repede, dar totodată vrem să analizăm care pot fi riscurile de gestionare a crizelor. Doamna președinte a fost de acord că mass-media controlată de Dodon va pune în cârca partidelor proeuropene situația de până la alegerile parlamentare anticipate. Iată de ce am analizat riscurile. Dar alegerile trebuie să se producă cât mai repede”.

Alexandr Slusari a mai adăugat că Platforma „DA” nu va veni cu un candidat la funcția de premier. „Nu ar fi responsabil din partea noastră, atât timp cât pledăm pentru alegeri anticipate, să venim cu o candidatură la funcția de premier. Guvernarea este controlată de Dodon. Vedem cum a procedat cu guvernul… Toate domeniile cruciale rămân în competența guvernului interimar. Avem ți situația când miniștrii din blocul economic și ministrul Sănătății pleacă după 31 decembrie. Plus la asta avem un minister al Sănătății unde toți secretarii de stat au plecat și guvernul interimat nu poate desemna alți candidați. Evident că se face orice pentru ca să fie creat un haos în R. Moldova și acest haos să fie pus pe seama partidelor proeuropene”.

Sursa citată a subliniat că ministrul Apărăii, Victor Gaiciuc, cumătrul lui Igor Dodon, ar urma să fie desemnat premier interimar.

„Din câte cunosc, domnul Gaiciuc urmează să fie desemnat premier interimar. Dar noi înțelegem că este o bătaie de joc față de țară ca Gaiciuc și domnișoara ceea de la CSI sau Voicu să gestioneze domeniul sănătății sau finanțele publice. Cred că doamna Sandu va spune astăzi concluzia acestor consultări. Noi ne vom da votul pentru alegeri anticipate, dar să fie analizate toate riscurile și toate problemele. Noi am spus clar opțiunile noastre. Noi nu propunem nicio candidatură la funcția de premier, noi nu participăm în nicio coaliție în cadrul acestui parlament și rămâne la discreția doamnei Sandu să analizeze propunerile noastre, toate riscurile și să vină cu soluții. Fie sunt declanșate alegerile parlamentare, fie alte soluții”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md