10:19:40 29.03.2024
Stiri

„Pro Moldova” se pronunță pentru AMÂNAREA declanșării alegerilor parlamentare anticipate: „Timp de NOUĂ luni vom avea instituții nefuncționale. Dacă declanșăm alegerile pe acest teren MINAT, nu vom avea un parlament mai curat”

Actualitate 28.12.2020 17:48 Vizualizări1723 Autor: Ziarul National
„Pro Moldova” se pronunță pentru AMÂNAREA declanșării alegerilor parlamentare anticipate: „Timp de NOUĂ luni vom avea instituții nefuncționale. Dacă declanșăm alegerile pe acest teren MINAT, nu vom avea un parlament mai curat”


Grupul parlamentar „Pro Moldova”, fără liderul Andrian Candu la consultările cu președintele Maia Sandu, optează pentru amânarea declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Până la alegerile parlamentare anticipate e nevoie de a învesti un guvern cu un mandat foarte limitat, care ar trebui să vină cu niște reforme clare și ferme, a declarat vicepreședintele „Pro Moldova”, Vlad Cebotari.

Potrivit lui Cebotari, după demisia Guvernului Chicu e necesar de învestit un guvern cu un mandat limitat.

„Suntem obligați să întreprindem niște acțiuni de corectare a măsurilor cu care noi nu am fost de acord, să oprim trendurile negative care sunt deja înregistrate în economia națională. Asta ar însemna că avem nevoie de un guvern cu un mandat foarte limitat, care ar trebui să vină cu niște reforme clare și ferme. E vorba de pachete economice pentru a ajuta micul business și cel mijlociu. E vorba de pachete sociale și măsuri în domeniul sănătății, în speță pentru combaterea efectelor pandemiei. Trebuie să ne pregătim de vaccinarea în masă a cetățenilor. O altă direcție a acestui guvern ar urma să fie curățirea terenului pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. În cazul în care declanșăm alegerile parlamentare anticipate pe acest teren minat, nu vom avea un parlament mai curat. Vom avea acele elemente coruptibile, vom avea o dreaptă proeuropeană izolată, iar cetățenii vor rămâne, în continuare, ostaticii luptelor politice”, a precizat Cebotari.

Dacă se va insista pe alegeri anticipate, atunci următorul executiv ar putea fi învestit abia peste nouă luni.

„Astfel, nouă luni vom avea instituții nefuncționale. Conform unei prognoze a Băncii Mondiale, urmează să ne așteptăm la o creștere a numărului de șomeri cu 70 000 de persoane. Urmează ca economia noastră să înregistreze o scădere de 7,6%. Este o lovitură fără precedent, iar pentru a amortiza aceste lovituri e nevoie de un guvern funcțional, chiar dacă va fi instituit pentru o perioadă determinată.

Există probabilitatea că instituirea unui guvern de tranziție va duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate, dar asta nu înseamnă că trebuie să intrăm, din punctul nostru de vedere, în alegeri parlamentare anticipate nepregătiți. Dacă vom intra nepregătiți în alegeri parlamentare anticipate, nu înseamnă nimic altceva decât o pierdere a cursului proeuropean”, a conchis Cebotari după consultările de astăzi cu Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md