Linkuri accesibilitate

Va fi 2021 anul vaccinării globale anti-COVID 19?


Anul 2021 debutează cu o întrebare la scară planetară: când va deveni vaccinul anti COVID19 accesibil diverselor categorii de populații?

Se știe că două vaccinuri – Pfizer și Moderna – au fost aprobate în Statele Unite. Până acum, au fost achiziționate 7.7 miliarde de doze de vaccin la scară mondială, alte 3,9 miliarde fiind accesibile în cazul în care vor exista comenzi suplimentare.

Livrările propriu zise vor fi eșalonate. Statele Unite au rezervat circa o pătrime din oferta mondială – 2,6 miliarde doze. Până acum Africa sub-Sahariană nu a contractat vaccinuri, dar o firmă care nu este încă în faza de omologare, Johnson&Johnson, intenționează să producă 300 de milioane de doze, în Africa de Sud, în 2021. India beneficiază de faptul că este un centru de producție pentru vaccinuri și a contractat 1,4 miliarde de doze de la Novavax și Astra Zeneca, neomologate în Statele Unite încă. Uniunea Europeană a contractat o cantitate similară, dar cu un portofoliu diversificat, inclusiv 300 de milioane – Pfizer. Alte țări au contractat cu o singură sursă de vaccin – Rusia (cazul Kazahstanului, Nepalului sau Venezuelei) sau China.

The Economist estimează că țările bogate – Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Japonia – vor vaccina populații prioritare în prima parte a lui 2021 și restul celor care doresc în cea de-a două parte a anului. În alte țări – între care China, Brazilia, India și Rusia – este probabil că procesul va continuă în masă și la începutul lui 2022. Țări cu venit mediu ar putea să-și vaccineze grupurile prioritare în a două parte a lui 2021, continuând în 2022. Cele cu venituri reduse – care nu pot achiziționa cantități mari – ar putea începe în 2022 și continuă în anii următori.

Aceste estimări au și necunoscute care se cer urmărite. Rămâne de văzut cum vor performa alte vaccinuri care sunt testate : Oxford/Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Novavax și Sanofi, care, la un loc, s-au angajat să livreze peste 2 miliarde de vaccinuri în țări în curs de dezvoltare. Sunt de urmărit și știri cu privire la vaccinul rusesc, Sputnik și vaccinuri de proveniență chinezească. Rămâne de văzut și dacă capacitatea de producție din țări în curs de dezvoltare poate fi mărită sau dacă doze nefolosite în țările dezvoltate pot fi livrate în alte părți. Președintele ales Joe Biden a spus că va readuce Statele Unite între membrii activi ai Organizației Mondiale a Sănătății, fiind conștient că pentru revenirea la normal, nu doar populația Americii, ci și restul lumii trebuie să beneficieze de vaccin, cât mai repede cu putință.

XS
SM
MD
LG