/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Cei mai mulți bani moldovenii îi cheltuiesc pentru mâncare, în schimb, nu dau bani pe divertisment

missing
27 decembrie 2020, ora 20:02

Aproape jumătate din banii pe care îi câștigă, moldovenii îi cheltuiesc… pentru mâncare. Datele se conțin într-un studiu, realizat recent, de agenția RIA Rating. În rezultatul studiului, s-a stabilit că Republica Moldova se află în topului țărilor care cheltuiesc cei mai mulți bani pentru mâncare. În shimb, atunci când vorbim despre odihnă și cultură, suntem la coada clasamentului, alături de Kazahstan și Ucraina. De cealaltă parte, moldovenii cheltuiesc puțin pentru alcool sau tutun.

În studiu, în care s-a analizat situația din 40 de țări ale lumii, arată că moldovenii cheltuiesc 40,6 la sută din venit pentru mâncare. Țara noastră este depășită la acest capitol doar de Kazahstan și Ucraina, care încheie topul cu 47 și, respectiv, 49 la sută din bani dați pe hrană. În schimb, Luxemburg este țara unde locuitorii cheltuiesc cel mai puțin din veniturile lor pe mâncare – puțin peste 8 la sută.

„În timpul vieții ne-am acumulat noi niște hăinuțe și nu așa de des le îmbrăcăm, putem să le mai purtăm, dar în mare parte pentru mâncare”.

„Dvs salariul pe cel cheltuiți în mare parte? Pe servicii comunale și pe mâncare. Distracții, călătorii? Cam puțin. Nu vă ajunge? Nu”.

Oamenii pe care i-am întâlnit în stradă spun că ar cheltui și pe alte necesități bani, doar dacă i-ar avea.

„Noi nu prea cu așa ceva. Noi nu suntem din partea celor care călătoresc. Să ne distrăm nu ne permite buzunarul. Salariile sunt mici? Da. Nu-ți permiți să de distrezi așa de tare”.

Pe de altă parte, experții susțin că alocarea celor mai mulți bani pentru mâncare este caracteristică țărilor cu venituri modeste.

ALEXANDRU FALĂ, EXPERT ECONOMIC: „Încă odată se constată faptul că moldovenii au un consum cu o structură specifică unei populații cu venituri reduse. Oamenii care au venituri reduse în consumul lor procurarea produselor alimentare are o pondere mai mare”.

Cei mai puțini bani pentru alimente se cheltuiesc în statele din vestul Europei precum: Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. Cetățenii acestor țări dau pentru hrană până la 10 la sută din venituri.

CHELTUIELI PENTRU MÂNCARE

LUXEMBURG – 8,4

OLANDA – 10,6

MAREA BRITANIE – 10,6

REPUBLICA MOLDOVA – 40,6

De cealaltă parte, moldovenii scot din buzunar cei mai puțini bani pentru alcool și tutun – 1,8 la sută, dar și pentru cafea, restaurante și hoteluri. Ponderea acestor cheltuieli este de 2,6 la sută din veniturile concetățenilor noștri. La polul opus se află Grecia și Elveția – cu 11 la sută din cheltuieli pentru aceste servicii, dar și Marea Britanie – cu peste 8 la sută. De asemenea, cetățenii țării noastre cheltuiesc puțin și pentru acțivități culturale – 2,8% din venituri.

CHELTUIELI PENTRU CAFENELE, RESTAURANTE ȘI HOTELURI

Grecia – 11,1

Elveția – 11, 0

Marea Britanie 8,9

-Moldova 1,8%

Nici vecinii noștri de peste Prut nu ezită să investească în mâncare. Conform studiului, românii sunt cu doar patru poziții mai sus decât cei din stânga Prutului și cheltuiesc pentru mâncare 32,5% din venituri. Pentru alcool și tutun – 8,2%, pentru cafenele, baruri și restaurante – 2,1% și pentru activități de cultură și divertisment – 4,2 la sută din venituri. În Republica Moldova, salariul mediu lunar în sectorul bugetar constituie peste 7 mii de lei, iar în sectorul economic – peste 8 mii de lei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram