‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAnaliști: Prețuri record pentru grâu încă urmează a fi înregistrate

Analiști: Prețuri record pentru grâu încă urmează a fi înregistrate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile pentru grâu vor continua să crească în acest sezon de comercializare, susțin analiștii. La începutul acestei săptămâni, prețurile pentru grâu și porumb au crescut, iar unii analiștii susțin că pentru grâu acestea nu au atins maximumul.

Potrivit lor, motive ar fi mai multe, dar principalele ce vor duce la majorarea prețurilor sunt: consolidarea piețelor mondiale, incertitudinea de pe piața porumbului, în special din cauza importurilor chineze, condițiile nefavorabile pentru dezvoltarea acestei culturi în America de Sud, dar și taxele de import pentru grâu introduse de Federația Rusă, care vor fi valabile începând cu data de 15 februarie.

Situația de pe piața rusă

După ce Rusia a anunțat despre aplicarea taxelor la export, prognozele privind exporturile au fost reduse de la 40,8 milioane de tone la 38,3 milioane de tone. Exporturile ruse ar putea fi și mai mici, mai ales că deja are loc amânarea eliberării certificatelor necesare pentru export. Alți analiști însă estimează potențialul de export la 42 de milioane de tone.

Anul trecut, Rusia, principalul exportator mondial de grâu, a realizat exporturi de grâu în valoare de 6,4 miliarde de dolari (16,7% din exportul total de grâu). Astfel, schimbările de pe această piață ar putea duce la majorarea prețurilor pentru grâu.

La sfârșitul lunii noiembrie a fost declarat că 22% din semănăturile de grâu în Rusia se află în stare rea, ceea ce a constituit un antirecord. Datele urmează a fi actualizate în curând.

Principalii exportatori mondiali de grâu în 2019 (după valoare)

‹ adv ›

Situația pe piața SUA

Al doilea cel mai mare exportator mondial de grâu – SUA, la fel ar putea influența prețurile. Potrivit datelor oficiale, starea semănăturile de grâu în pricipalele zone de producere a acestei culturi nu este prea bună, astfel, prețurile vor fi volatile în dependență de cum vor evolua lucrurile.

Estimările FAO

Potrivit datelor publicate de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pe data de 3 decembrie curent, prognoza pentru producția globală de grâu în 2020 a fost ușor redusă comparativ cu nivelul lunii precedente și este de 761,7 milioane de tone.

Reducerea este argumentată prin scăderea prognozelor privind recolta globală de grâu în Argentina, Brazilia și Kazahstan.

‹ adv ›

FAO estimează că la sfârșitul sezonului 2021, stocurile mondiale de cereale vor constitui 866,4 milioane de tone, adică cu aproape 9,6 milioane de tone mai puțin decât a fost estimat luna trecută. În consecință, raportul stocurilor de cereale față de consumul global va scădea de la 31,8 la sută în sezonul 2019-2020 la 30,7 la sută în sezonul 2020-21, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Producția mondială de cereale, consumul și stocurile

Prognozele FAO, chiar dacă uneori nu coincid, influențează prețurile la bursele internaționale. Următorul raport va fi publicat pe data de 4 februarie 2021.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›