Boris Gîlca, despre procesul de vaccinare anti-Covid: Primele doze ar putea ajunge în Republica Moldova aproximativ în 3 luni

După o perioadă de incertitudine, omenirea începe a prelua controlul asupra infecției cu coronavirus prin vaccinare. În țările membre UE, inclusiv România, vaccinarea împotriva Covid-19 demarează de duminică, 27 decembrie. Iar în Republica Moldova primele doze ar putea ajunge în maxim trei luni de zile, iar procesul de vaccinare ar putea începe cel târziu în toamna anului 2021, susține șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGAS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.

Foto: UNIMEDIA

„Deja cca 2 milioane persoane au primit vaccinul de la Pfizer-BioNTech, Moderna sau Oxford-Astra Zeneca (populatia din SUA, Canada, Marea Britanie si Israel). Vaccinurile validate prezinta un profil de eficienta imunologica si de siguranta excelenta.

Pe lista de așteptare, spre validare finală în studiile clinice, sunt și vaccinurile anticoronavirus de la un producator din Rusia, 3 producatori din China, Sinovac cu studii în Indonezia și Brazilia și Janssen/ Johnson & Johnson cu studii în SUA, Cili, Brazilia. Cererea în lume la aceste vaccinuri este enormă și nemaintâlnită. „Puterile mari”, cu regret, au la moment acces prioritar la vaccin comparativ cu „puterile mici””, scrie șeful adjunct al DGAS, pe Facebook.

Boris Gîlca susține că vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu Covid-19: „Pentru imunitate colectivă ar trebui să vaccinăm cel puțin 70% din populație, asta înseamnă, la modul ideal, o necesitate de circa 1,5 milioane de doze”.

„La prima etapa vaccinul va ajunge de la GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizați) prin platforma COVAX în cooperare cu OMS și UNICEF (până la 20% de vaccinuri gratuite). O anumită cantitate va fi donată Republicii Moldova de către România (din cantitatea parvenită României de la UE). Restul dozelor trebuie să le procurăm – gradual, în cantități mici, de la orice producător eligibil și la care Republica Moldova va avea acces, prin comunicare eficientă la nivel interguvernamental, pledoarie diplomatică și asigurare de parteneriate strategice”, a declarat Boris Gîlca.

Boris Gîlca a adăugat că până la acoperirea vaccinală de minim 70% din populație, cetățenii trebuie, în continuare, să poarte obligatoriu și corect masca de protecție, să asigure de distanța fizică și socială, să se spele cât mai des pe mâini, iar sărbătorile să le celebreze acasă în familie.

🔺 Dupa o lunga (scurta) perioada de incertitudine, omenirea incepe a prelua controlul asupra infectiei cu coronavirus...

Publicată de Boris Gilca pe Sâmbătă, 26 decembrie 2020


Pub