Principală  —  IMPORTANTE   —   Maia Sandu a avut o…

Maia Sandu a avut o întrevedere cu directorul SIS

președinta _sis

La două zile de la învestire, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, Alexandr Esaulenco.

Am discutat despre situația actuală din Republica Moldova și despre riscurile la adresa securității statului. Am reiterat poziția mea în calitate de președinte în legătură cu lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor statului pentru a asigura securitatea națională, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Cetățenii așteaptă ca instituțiile statului să lucreze în interesul oamenilor și să se ghideze în activitatea lor de lege, mai scrie Sandu.

În cadrul ședinței din 3 decembrie, PSRM și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat mai multe legi controversate.  

Printre acestea se numără trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în cea a parlamentului, întoarcerea fostului Stadion Republican în proprietatea statului (unde urma să fie construită o nouă ambasadă a SUA), oferirea limbii ruse unui statut special de limbă de comunicare interetnică, dublarea prospectelor medicamentelor în rusă, pachetul de legi privind UTA Găgăuzia, anularea legii privind televiziunile retransmise din Rusia.

Deputații din PAS și cei ai Platformei DA au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a suspendat legea adoptată de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care vizează subordonarea Serviciului de Informații și Securitate parlamentului și nu președintelui. Decizia a fost publicată pe 7 decembrie.