image
Sursa foto: jurnal.md

Dan Dungaciu: „Maia Sandu are Curtea Constituțională, un instrument pentru a genera alegeri anticipate”

Maia Sandu a redat în primul rând speranța cetățeanului din Republica Moldova și l-a scos din presiunea aceea de a trăi dintr-un regim tip Plahotniuc, Dodon, susține sociologul român Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Dungaciu menționează că Maia Sandu trebuie să înceapă foarte curând un diaolg politic pentru a genera alegeri parlamentare anticipate. Unul din insttumentele principale pentru declanșarea acestora este Curtea Constituțională. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Eu cred că în RM unul dintre actorii principali va fi Curtea Constituțională. Două momente cred că vor fi importante, cine va asigura interimatul acestui Guvern, ce ministru își va asuma, ce mnistru din Guvernul Chicu își va mai asuma încă o asemenea sarcină. Dacă pleacă toți miniștri atunci nu este clar cine își va asuma, deoarece secretarii de stat nu sunt sigur că au această posibilitate, probabil Curtea Constituțională va urma să decidă.

A doua chestiune cea mai importantă este ce se va întâmpla cu bătălia politică, unii vor ca alegerile anticipate să vină foarte repede, alții mai târziu, teoretic toți vor alegeri anticipate. Ce se va întâmpla aici, dacă toată lumea vrea alegeri anticipate atunci nimeni nu trebuie să numească niciun premier. În aceste condiții, Maia Sandu are un instrument cum spuneam, Curtea Constituțională. Există multe instrumente pe care Maia Sandu le poate folosi pentru a genera alegeri anticipate, din acest motiv președinta și echipa sa trebuie să înceapă foarte curând un dialog politic, nu unul tehnic. Spațiul RM trebuie câștigat de Maia Sandu și de discursul politic al susținătorilor acestia.

Maia Sandu a redat în primul rând speranța cetățeanului din RM și l-a scos cum se spune din presiunea aceea de a trăi dintr-un regim tip Plahotniuc, Dodon, umilitor așa cum a fost să trăiești într-un regim Voronin”, a punctat Dan Dungaciu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: