image
Sursa foto: newyorker.com

2021, tot în umbra pandemiei: Cum vei munci anul viitor și la ce trebuie să te aștepți

Sfârștitul de an e rezervat retrospectivelor, numai că 2020 a fost un pic mai diferit, pandemia a dictat totul, ne-a dat tuturor lumea peste cap și e greu să identifici ceva care n-are legătura cu criza sanitară. Drept urmare, 2021 se va derula sub umbrela mai multor provocări.

2021 e anul în care multe business-uri se vor reinventa total pentru a fi sigure că fac față provocărilor. Anul ce urmeză va sta o perioadă tot în umbra pandemiei, iar piața muncii, greu încercată anul acesta, va căuta să se adapteze. Vaccinul anti-Covid dă speranțe, dar rezultatele așteptate vor apărea în peisaj abia pe termen lung.

Pe termen scurt, trebuie să cam păstrăm același ritm. În acest context, angajatorii ar vrea să reia lucrul de la birou și probabil asta vor și angajații. Numai că vânt din pupă în această direcție nu prea se întrevede. Așa că vor urma câteva luni în care nu se va schimba mare lucru. Vestea bună, pentru unii, e că încă au un job. Vestea proastă e că interacțiune cu colegii la birou rămâne deocamdată un vis.

Cum vei munci în 2021

Un studiu Bloomberg arată că o treime dintre cei chestionați au spus că vor să aibă posibilitatea ca măcar uneori să aibă opțiunea de a lucra la distanță. Cu alte cuvinte, vor să se și întoarcă la muncă. Doar 11% au spus că „rareori sau niciodată” nu vor să lucreze de acasă, potrivit sondajului citat de Playtech.

Un alt sondaj sondaj realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago arată că angajații au apreciat că lucrul de acasă le permite să facă economii de 8% din salariu. Studiul publicat în decembrie a arătat, totodată, că munca la distanță în urma pandemiei ar putea crește productivitatea cu până la 2,4%. Numai că există mai multe variabile de luat în seamă.

Mulți dintre angajați au copii, iar faptul că inclusiv aceștia fac cursuri online poate reprezenta o problemă. De pildă, specialiștii nu dau mai devreme de aprilie termen pentru redeschiderea școlilor, scenariu luat în calcul inclusiv în România.

Cei care se tem, totuși, să se întoarcă la muncă invocă scepticism legat de vaccinurile apărute pe piață. 70% dintre respondenții la sondaj și-au exprimat reticența de a reveni la birou, chiar dacă un vaccin pentru Covid-19 va deveni disponibil pe scară largă, invocând ca temeri: călătoria cu metroul, lifturile aglomerate și mesele luate în interior.

„Această teamă privind apropiere de ceilalți va duce probabil la distanțare socială la locul de muncă și va susține cererea de a lucra de acasă în următorii ani”, au conchis autorii studiilor.

Marile companii, pregătite pentru telemuncă

Companii mari precum Oracle și Microsoft și-au anunțat deja angajații că vor lucra de acasă. Și de acolo se dă tonul, iar specialiștii în resurse umane susțin că multe alte business-uri le vor urma exemplu. E o lovitură pentru cei care dețin spații de birouri, e adevărat, dar primează sănătatea angajaților.

Oracle, spre exemplu, vrea să renunțe inclusiv la la birourile din Sky Tower din București, unde are închiriate 9 etaje, iar Microsoft își amenajează deja noile birouri, scrie profit.ro.

În cazul Oracle România, care este și unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, e de așteptat să renunța la spațiile închiriate în Sky Tower, deși contractul pentru cei 10.400 de metri pătrați a fost reînnoit în 2016 și urmează să expire abia în 2024, spun surse din piață. O reziliere a acestui contract înseamnă reducerea cu circa 19% a spațiului contractat de Oracle în capitala României.

Noutăţile partenerilor

comentarii: