Crăciunul regal: Cu ce bucate se delectează regina și membrii familiei regale britanice de sărbători

Casa Regală britanică ar putea părea predispusă la petreceri de Crăciun fastuoase – deține numeroase palate în care pot fi puși brazi norvegieni imenși, săli de petrecere fastuoase și numeroși angajați și bucătari pregătiți să pună la cale festinuri imense. Conform fostului bucătar de la Buckingham, însă, familia regală e destul de „plictisitoare” când vine vorba de masa de Crăciun, iar „festinul” regal din fiecare an este destul de auster, scrie The Independent.

Foto: Profimedia Images

În ultimele trei decenii, familia regală britanică a sărbătorit dimineața Crăciunului la reședința Sandringham din Norfolk, acolo unde are loc un prânz festiv la care participă regina și mai mulți membri ai familiei regale din generații diferite.

În urmă cu doi ani, la ocazie au participat și cei doi nepoți „primari” ai reginei – Prinții William și Harry și soțiile lor, Kate și Meghan. În 2019, lucrurile s-au schimbat puțin, iar Harry și Meghan și-au petrecut Crăciunul în America. Restul familiei a participat însă, la fel ca întotdeauna, la acest prânz.

2020 va fi și el un an diferit, în contextul pandemiei și al restricțiilor sanitare. Regina se află, în prezent, la castelul Windsor, iar regiunea se află într-un nivel de carantină ridicat, fapt ce nu ăi va permite să aibă oaspeți. Pe 1 decembrie, Palatul Buckingham a confirmat că și prințul consort va rămâne la Windsor. Astfel, prânzul tradițional de la Sandringham nu va mai avea loc în acest an, citează Digi24.

Obiceiurile culinare ale Elisabetei a II-a și ale familiei regale, de Crăciun

Darren McGrady a fost bucătarul personal al Reginei Elisabeta a II-a vreme de 15 ani. El a acompaniat-o în mai multe tururi în Australia și a gătit până acum și pentru cinci președinți americani. McGrady a lucrat și cu alți membri ai familiei regale.

După ce a părăsit Casa Regală, McGrady a dezvăluit obiceiurile culinare ale familiei regale dar și felul în care „decurge” viața în bucătăria regală. El spune că familia nu este foarte pretențioasă când vine vorba de masa de Crăciun și că meniul este aproape la fel în fiecare an – „sunt destul de plictisitori când vine vorba de masa de Crăciun” – felul principal este curcanul.

„În mod obișnuit pregăteam trei curcani pentru regină și familia extinsă care se reunea în sala de mese, încă un curcan pentru copii și apoi alții care urmau să fie pregătiți pentru angajați. Toată lumea merge la masă de Crăciun, nu doar familia”, a spus McGrady.

Bucătarii au însă și niște instrucțiuni stricte – nu au voie să folosească ingrediente cu arome puternice precum ceapa sau usturoiul pentru că acestea nu sunt pe placul Elisabetei – „Reginei nu îi place usturoiul, așa că nu îl puteam folosi niciodată la Palatul Buckingham”.

În ce privește desertul de pe 25 decembrie, budinca de Crăciun era scufundată în coniac, flambată și apoi dusă în sala de mese regală.

Deși se bucură de aceste festivități, regina nu mănâncă decât porții foarte mici, chiar și de Crăciun. McGrady spunea anterior că suverana, în vârstă de 94 de ani, preferă să ia patru mese mai mici pe parcursul zilei.

În ce privește băutura, Regina consumă un pahar de gin sau unul de șampanie.

McGrady spune într-unul dintre clipurile sale că suverana britanică nu gătește pentru ea, însă că prințul Philip este un „bucătar extraordinar” și că se ocupă frecvent de mese de familie la reședința Balmoral.


Pub