Pe banii noștri: Președinția s-a reabilitat psiho-emoțional

Este ultimul newsletter din acest an (în versiunea de pe e-mail o să primiți un culiok). Și ce fel de newsletter politic ar fi acesta dacă nu am scrie de această dată o sinteză politică la final de an? Prin urmare, dacă ai stat departe de politică în 2020 sau au trăit într-o peșteră, iată s-a făcut în acest an pe banii noștri.

Ianuarie

Primul eveniment politic al anului a avut legătură cu cel mai mare eveniment al anului care se încheia. Rezidentul de lux al orașului Miami, reprezentantul diasporei moldovenești, Vladimir Plahotniuc, a fost declarat indezirabil pe teritoriul Statelor Unite. S-a întâmplat în urma unui demers al Secretarului de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo. Plahotniuc este nevoit să mai rămână în Statele Unite, pentru a încerca să convingă autoritățile americane că el nu, nu, nu a furat, nu a controlat cu o mână de fier Moldova, ci doar a luptat cu Federația Rusă.

Începe bătălia cea mai feroce a anului, cea pentru un biet mandat de deputat de Hîncești. La start se adună cel puțin vreo-o 10 candidați, dintre care, principalii 3 sunt de la PSRM – Ștefan Gațcan, PAS – Olesea Stamate și independentul Grigore Cobzac. Ultimul apare în cursă după ce s-a spus că nu a vrut deloc să bage strâmbe Olesei Stamate, ci pentru că vrea și este cerut de Hînceșteni. Mai candidează și Dorin Chirtoacă, și Vlad Țurcanu, și cineva pe nume Mereuță de la PDM, și încă și cineva de la Partidul Șor. Și campania începe feroce, timp de o lună multe caravane de deputați s-au strâns pentru a lua întâi de toate semnăturile și apoi voturile cetățenilor, pentru un mandat de deputat care nu schimba nimic, în principiu, în Parlament.

Februarie

PDM încă neagă la începutul lunii că discută formarea unei alianțe cu PSRM. Democrații votaseră pentru Guvernul Chicu în noiembrie 2019, dar acum doar dădeau voturi pentru Guvern, proiecte de legi, făceau împărțeli de proiecte și de oameni în funcții, dar, doamne ferește, nu erau în coaliție. Dacă asta sună cumva similar cu o situație de la sfârșit de an, e doar o coincidență.

Principalul fin al țării, Andrian Candu, împreună cu 5 deputați părăsesc PDM-ul. Aceștia spun că formează Pro Moldova. Din grupul de inițiativă făceau parte încă mai mulți deputați, printre care și Sergiu Sîrbu. Cariera acestora va evolua spectaculos în următoarele 9 luni.

Martie

În țară începe criza COVID, iar planurile mărețe ale lui Igor Dodon de a deschide șantiere tot anul calendaristic 2020 este dat peste cap. Mai mult, guvernul aparent a descoperit că trebuie să conducă și să gestioneze o criză de sănătate, cauzată de un liliac sau un pangolin undeva în regiunea Wuhan, China. În timp ce în țară se închid granițele, cele mai importante alegeri ale universului au loc. Astfel, în circumscripția Hîncești, Ștefan Gațcan, din partea PSRM, este ales deputat la Hîncești. Hai să ținem minte acest nume.

A doua zi după victoria lui Gațcan la Hîncești, PSRM și PDM își formalizează coaliția. Pleacă niște miniștri de la Guvern în funcția de consilieri ai președintelui și în guvern vin niște oameni democrați. Ultimilor li se promite că vor avea și o funcție de stat, dar abia după alegerile prezidențiale.

Aprilie

Este aprobat Creditul rusesc. În total 500 de milioane de euro, dar întâi de toate sunt acceptate deocamdată 200 de milioane de euro. Numai că, nuștiucum, s-a sărit peste proceduri, motiv pentru care merg niște deputați cu niște sesizări la Curtea Constituțională. La Curte, între timp, au loc schimbări bruște. Este demis din funcție Vladimir Țurcan, președinte al Curții, și în locul lui vine Domnica Manole.

Din PDM mai pleacă deputați. Câți? Sincer? Cine mai ține minte? Cert este că din PDM țâșneau deputații mai ceva ca apa din țevile sparte de pe străzile Chișinăului.

Mai

Creditul rusesc este anulat de Curtea Constituțională. Lovitura este destul de mare pentru Guvern, care pierde evident o ocazie de a mai lansa niște șantiere. În lipsa șantierelor promise de Moscova pentru Dodon, ultimul se lansează într-un turneu prin toată țara unde împarte medalii, pupă copchii, icoane și merge cu mașina prin arătură.

În aceeași zi când Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, îl anunță vinovat de furtul miliardului pe Vlad Plahotniuc, apare culiokul în vizor. Mai precis, deputatul Iurie Reniță arată lumii că Vlad Plahotniuc i-a dat lui Igor Dodon un „culiok” – pungă cu bani, neagră, cu calendar, care a devenit deja un simbol atât de puternic impregnat în cultura noastră, încât chiar și noi l-am folosit pentru designul acestui newsletter. Dodon zice că a jucat șah și că e tot un fals, și că nu știu ce context. Momentul devine cel mai de durată meme din istoria țării.

Din PDM tot mai pleacă deputați. O parte se duc la Pro-Moldova, o parte se duc la Partidul Șor.

Iunie

Din PDM au tot plecat deputați până în majoritate au ajuns fix 50. Numai că în ajutor le vine și deputatul „independent” Alexandru Oleinic, ales de „navetiștii” de pe ruta Stânga-Nistrului – oricare din secțiile din dreapta Nistrului, la alegerile din 2019. Astfel, majoritatea, cu chiu, cu vai, se ține pe picioare. Numai că și asta s-a terminat într-o dimineață, când și deputatul socialist Ștefan Gațcan (v-am zis să țineți minte numele) pleacă la Pro-Moldova. După câteva zile Gațcan dispare subit, iar în timp ce acesta era căutat de noii săi colegi, acesta apare într-o vie, în care spune că „se află sub reabilitare psihoemoțională”. Nu o să aflăm niciodată cum arată această reabilitare. Doar că, la următoarele ședințe, Gațcan vine deja cu pază asigurată de Igor Dodon și stă cuminte alături de Corneliu Furculiță.

În opoziție se tot caută semnături pentru moțiunea de cenzură. De la PPDA deja sunau și nume pentru viitorul executiv și tot părea că merge ca uns.

Iulie

Numai că, moțiunea de cenzură a fost respinsă. La aceeași ședință doi deputați Șor se îmbolnăvesc subit de COVID-19 și în cel mai convenabil mod pentru majoritate, se respinge moțiunea. Guvernul Chicu supraviețuiește într-un mod miraculos, iar în majoritate rămân în continuare 51 de deputați.

În țară continuă criza COVID.

August

Dodon pleacă la Moscova, nu se întâlnește cu Putin, ci cu Kozak. Din acel moment, în spațiul public apare o nouă promisiune – vom avea un nou credit rusesc. Este promis întâi de Dodon, după care urmează să fie promis de Chicu și restul, dar evident că acum, când citim acest text, când suntem fără guvern, iar Maia Sandu este președinte, știm că acest credit nu mai vine.

Tot din Rusia, Dodon revine cu o altă promisiune – va cere de la ruși niște vaccin nou. Până la urmă nu e clar nici dacă acest lucru dacă va ajunge în Republica Moldova, mai ales că de vaccin nu se atinge nici Putin.

Vin niște vești bune de la Curtea Constituțională. Întâi de toate, este eliminat mecanismul de suspendare pe 5 minute pentru președinte. Efectiv, din acel moment președintele poate să nu semneze nici un document, fără ca asupra sa să stea posibilitatea ca undeva să fie depusă o sesizare, iar președintelui să i se ia dreptul de semnătură asupra unui document.

Septembrie

Începe campania electorală. Doar că începutul campaniei electorale (mai precis, începutul procesului de strângere a semnăturilor) este afectat de o problemă de credibilitate a „troicii” guvernamentale. Este vorba că la sfârșit de lună august, Ion Chicu își însoară fiul. Ceremonia care are loc la o vinărie este numită la începutul lunii septembrie de Chicu drept o biată „masă de sărbătoare”.

Igor Dodon continuă turneul său prin țară, de această dată pentru a strânge semnături. În procesul de semnături se angajează vreo 13 alți candidați lal funcția de președinte. Din aceștia, în final, ajung să fie înscriși în buletin doar 8.

Octombrie

Suntem în mijloc de campanie electorală. Peste tot se aruncă cu promisiuni, cu viruși și cu manifestări electorale. Igor Dodon, în lipsa unui șantier care ar fi trebuit să-l aibă din creditul rusesc, nu renunță la planul său de a se lansa în fața unui șantier. Așa că de această dată preferă să aleagă un șantier, așa mai vechi. Acel șantier era așa de vechi, încât fusese început de pe timpul guvernării Leancă, adică de prin 2014.

Din Pro-Moldova încep să plece niște deputați. Până în final ajung să fie vreo 6 din ei, în frunte nimeni altul decât Sergiu Sîrbu. Aceștia aleg cea mai inspirată denumire de grup parlamentar, care se deosebește tare mult de grupul de unde au plecat. Se chema „Pentru Moldova”. La acest grup se alătură în întregime și fracțiunea „Partidul Șor”.

PDM se retrage de la guvernare. Adică, ei zic că vor părăsi guvernarea după ce noul președinte (sau vechiul) va depune jurământul, dar Chicu, supărăcios din fire, cere imediat și obține demisia membrilor democrați ai Guvernului. Sunt înlocuiți cu o serie de „tehnocrați”, conform tradiției – consilieri ai lui Dodon, printre care, la Reintegrare, este numită o persoană cu două luni mai tânără decât conflictul transnistrean.

Noiembrie

Au loc alegeri prezidențiale, prima rundă. În turul doi ajung Maia Sandu și Igor Dodon. Urmează două săptămâni de foc, timp în care am aflat că în țară ar urma să fie dezastru, dacă un candidat este nu reales. În tot acest răstimp, am tot aflat că mulți cetățeni s-au apucat de rupt culioace. Nu înțelegem ce au oamenii cu aceste culioace, că ele îs drăguțe.

Alegerile prezidențiale sunt câștigate de Maia Sandu. Aceasta a învins și în țară, dar și peste hotare. Drept răspuns, Igor Dodon, care a inițial „a felicitat provizoriu”, ulterior a spus că după investire, Maia Sandu este responsabilă de situația din țară. Totuși, pentru ca această „responsabilitate” să fie completă, în Parlament se conturează o nouă majoritate parlamentară. Este formată din Socialiști și un grup de deputați, numit „Pentru Moldova”, foști deputați care au parcurs traseul PD-Pro Moldova-Pentru Moldova-Partidul Șor. Aceștia au început a vota pe bandă rulantă mai multe proiecte de legi, de care, desigur este responsabilă Maia Sandu, după data de 24 decembrie.

Decembrie

Pentru că majoritatea Parlamentară a început a vota mai multe proiecte de legi care nu convin noului președinte ales, în țară încep proteste. Cum altfel de luptat împotriva la 54 de oameni decât a aduce 5000 de oameni în piață, pe timp de vârf statistic al cazurilor de COVID? Tot în cadrul protestelor, în PMAN apar mai multe tractoare.

Culmea parlamentarismului este atins pe 3 decembrie, când în Parlament mai mulți deputați s-au ciomăgit și au rupt microfoane. Culmea-culmilor a fost atinsă peste o săptămână, când timp de mai multe ore, deputații PSRM+Șor au votat ce au vrut, inclusiv bugetul de stat pentru 2020. Au fost productivi până chiar la miez de noapte.

După asta, la o săptămână, pentru că sunt responsabili, guvernul Chicu și-a dat demisia. Pe 24 decembrie, Maia Sandu depune jurământul de accedere în funcția de președinte și din acel moment este responsabilă de situația din țară, așa cum n-a ratat nicio ocazie să ne amintească Igor Dodon.

Între timp în Moldova:

La final de decembrie, Moldova este pe un trend în care se înregistrează, zilnic, minim 20 de cazuri de deces din cauza pandemiei de COVID-19. În timp ce în unele țări din occident au început ample campanii de vaccinare, nu se știe exact când și de unde ar putea ajunge vaccinurile la noi. Moldovenii sunt pe cale să intre în noul an cu o nouă Președintă, fără Guvern și cu un Parlament care mai are puțin și se prăbușește.

Ok, clădirea va fi ok. Tot bine. Pare rezistentă pe dinafară. Plus a fost renovată de prin 2009 până în 2014.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.