image
Sursa foto: Getty Images

Mai mult de jumătate dintre chinezii adulți sunt obezi sau supraponderali

Peste 50% dintre chinezi suferă de obezitate sau sunt supraponderali, se arată într-un raport oficial publicat miercuri. Conform acestuia, cauzele principale ale acestui fenomen și creșterii sale accelerate sunt creșterea nivelului de trai, lipsa de exercițiu fizic și presiunile și stresul de la locul de muncă.

Procentul cumulat al adulţilor chinezi supraponderali (34,3%) şi obezi (16,4%) a depăşit pentru prima dată pragul de 50%, potrivit „Raportului pe 2020 despre nutriţie şi boli cronice”, prezentat de Ministerul Sănătăţii din această ţară, conform Agerpres.

China cunoaşte de 40 de ani o dezvoltare economică fenomenală, însoţită de schimbări profunde ale obiceiurilor alimentare, marcate la rândul lor de o abundenţă a produselor alimentare, care au devenit mai bogate din punct de vedere nutritiv şi mai ieftine. Aceste procente au crescut cu 4,2%, respectiv cu 4,5% în raport cu anul 2012.

Diferenţa este însă şi mai impresionantă atunci când datele sunt comparate cu cele din 2002: doar 29,9% dintre chinezii adulţi erau pe atunci supraponderali şi obezi - contra 50,7% în prezent.

„Acest fenomen se explică prin absenţa activităţilor sportive, presiunile psihice - de ordin profesional sau care ţin de viaţa privată - dar şi prin raportul nesănătos şi dezechilibrat dintre muncă şi odihnă”, a declarat Wang Dan, o nutriţionistă din oraşul Harbin.

Tot mai mulţi tineri chinezi devin la rândul lor supraponderali, iar aproape 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse în intervalul 6-17 ani sunt afectaţi de acest fenomen (contra 16% în 2012).

„Mulţi copii din China sunt crescuţi de bunicii lor. Odată cu creşterea nivelului de trai, bunicii cred adeseori în această idee: «cu cât îi hrănim mai mult, cu atât mai bine!»”, a adăugat specialista chineză.

Persoanele supraponderale prezintă un factor de risc sporit pentru boli cardiovasculare, diabet şi cancer. Fenomenul poate fi deci considerat un sinonim pentru o viitoare presiune care va fi exercitată asupra sistemului naţional de sănătate. Consecinţă a acestui fenomen, noua greutate medie a chinezilor (69,6 kilograme) şi a chinezoaicelor (59 de kilograme) afişează creşteri cu 3,4 kilograme, respectiv cu 1,7 kilograme în raport cu anul 2012.

Un alt aspect care se desprinde din raportul publicat miercuri: înălţimea medie a locuitorilor din China este de asemenea în creştere. Acest parametru a ajuns de acum la 169,7 centimetri (+2,6 centimetri în raport cu 2012) pentru bărbaţi şi la 158 de centimetri (+2,2 centimetri în raport cu 2012) pentru femei.

În ultimii ani, fenomenul obezităţii s-a intensificat considerabil la nivel nivel mondial, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare, în contextul în care aproximativ 2 miliarde de persoane de pe Terra sunt supraponderale sau obeze. În Statele Unite, ţara cel mai grav afectată de acest fenomen, obezitatea aproape că s-a dublat în rândul populaţiei naţionale pe parcursul ultimelor patru decenii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: