image
Sursa foto: gov.md

Cum am putea ajunge la alegeri anticipate? „O variantă fără precedent”, în care Sandu să nu propună premier 90 de zile

Alegerile anticipate pot fi provocate doar în două circumstanțe: epuizarea a cel puțin două tentative de a alege un premier sau în cazul în care președintele Maia Sandu refuză să înainteze un candidat la șefia Guvernului timp de 90 de zile. Acestea sunt opiniile invitaților ediției de miercuri a talk-show-ului Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a insistat că cea mai bună variantă pentru contextul politic actual din Republica Moldova este „declanșarea cât mai rapidă a alegerilor anticipate”, iar în acest sens, cea mai sigură variantă ar fi neînaintarea unui candidat la funcția de premier timp de 90 de zile.

În opinia liderului fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, Maia Sandu nu va înainta un candidat la funcția de premier, întrucât „există pericolul ca acesta să fie votat, și nu de PAS și Platforma DA, ci de socialiști și ȘOR”.

„Eu cred că doamna Sandu nu o să meargă pe linia de 45 de zile. E mai scurtă, dar mai periculoasă. Cel mai probabil o să așteptăm 90 de zile”, a spus Slusari.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că „refuzul de a înainta un candidat la funcția de premier în condițiile în care țara rămâne fără Guvern este o problemă”.

„Stă țara 90 de zile fără prim-ministru și președintele refuză să înainteze un candidat... Ce, în țara asta s-au terminat candidații la funcția de premier”, a punctat Diacov.

„După un an și o lună de guvernare dezastruoasă a lui Chicu, nu ne putem permite un Guvern minoritar care să fie la mila lui Nichiforciuc și Șor. Avem nevoie de un Guvern votat de un nou Parlament”, a replicat Grosu.

Diacov a insistat totuși că „un asemenea precedent, în care un președinte să refuze să înainteze un candidat la funcția de premier nu a mai existat nu doar în Moldova, ci nici în toată Europa”.

Potrivit invitaților, singurele consecințe juridice pe care le poate suporta Maia Sandu în cazul în care refuză să înainteze premierul timp de 90 de zile ar apărea în cazul în care 51 de deputați ar semna pentru susținerea unui premier.

„În acest caz nimeni totuși nu o să riște să încerce să o demită pe doamna Sandu”, a declarat Alexandru Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: