(video) Maia Sandu - noua președintă a Republicii Moldova. Ceremonia de învestire s-a desfășurat la Palatul Republicii

Ședința solemnă comună a Parlamentului și Curții Constituționale cu ocazia învestirii Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova, are loc astăzi, 24 decembrie.

Foto: captura video

(11:41) Ședința comună a Parlamentului, Curții Constituționale și președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a încheiat.

(11:34) Maia Sandu a transmis mesaje în rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, etc.

Invitații poartă mască de protecție și păstrează distanța socială, astfel încât se respectă măsurile CNESP.

La ceremonie sunt prezenți ambasadori și politicieni. Este prezent Andrei Năstase, Pavel Filip și Renato Usatîi.

1 / Sursa:captura video
1 / Sursa:captura video
1 / Sursa:captura video

(11:22) Maia Sandu rostește un discurs după ce a fost învestită în funcția de președinte al R. Moldova. „Votul a fost pentru dreptate, șansa oamenilor cinstiți de a fi aici, acasă. Încearcă să blocheze insituțiile. Ce fel de deputați sunt cei care încalcă normele?”

(11:12) Maia Sandu a depus jurământul.

1 / Sursa:captură video

(11:08)Președinta CC, Domnica Manole ține cuvântare.

(11:05) Președinta CC, Domnica Manole, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și președinta aleasă, Maia Sandu, întâmpinate pe fundalul Fanfarei.

Urmăriți live:

În această dimineață, preşedinţii Lituaniei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Poloniei, României şi Slovaciei au transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu cu ocazia învestirii sale în funcţia de preşedintă a Republicii Moldova, lăsând următorul mesaj: „Ne exprimăm sprijinul nostru deplin pentru Maia Sandu și eforturile sale de a consolida implementarea reformelor, pe baza valorilor democratice, libertăților fundamentale și a statului de drept.”

Amintim că la data de 15 noiembrie, candidata PAS, Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ea având un avans de peste 15 puncte procentuale după numărarea a 100% de procese verbale, obținând 57,75%.

Contracandidatul său, candidatul independent, Igor Dodor, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost votat de 690.139 dintre alegători, respectiv 42,25%.

Maia Sandu a fost aleasă de 943.486 de cetățeni, devenind astfel, primul președinte al țării votat de un număr atât de mare de alegători.


Pub