Noua tulpină Covid-19 afectează inclusiv tinerii și copiii. Vaccinul Pfizer - un vis irealizabil pentru Moldova

Sistemul medical din Republica Moldova nu are posibilitatea de a depista noua tulpină de coronavirus. Aceasta însă afectează cel mai frecevent tinerii și copii, spre deosebire de prima versiune a virusului. Vestea bună este însă că vaccinul deja creat va crea imunitate și împotriva acestei tulpini. Declarațiile aparțin ministrei demisionare a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Foto: UNIMEDIA

,,Este vorba despre o mutație genetică a tulpinii, infecție Covid-19, este mai contagioasă această tulpină. Este vorba de o creștere de 70 de procente, ceea ce cu adevărat este un risc, dar mai grav este că această tulpină afectează mai frecvent tinerii și copiii.

Ceea ce e mai îmbucurător este că acel vaccin care a fost elaborat, vaccinul este valabil atât pentru tulpina veche cât și pentru tulpina nouă”, a declarat Dumbrăveanu.

Totodată, ministra a spus că la moment Republica Moldova nu are posibilitatea de a depista dacă este cineva infectat cu tulpina nouă de Covid-19.

„Nu avem această posibilitate și o spun franc. Noi vedem că în țările UE această tulpină a fost depistată. Astăzi avem 11 cazuri de import confirmate în Moldova, 3 dintre care sunt din Marea Britanie. Datorită OMS, noi avem posibilitatea de a face investigațiile în alte laboratoare de referință pentru a depista noua tulpină. Colegii vorbeau despre un laborator din Copenhaga. Însă în Republica Moldova nu avem această posibilitate”, a menționat Dumbrăveanu.

Cât despre vaccinul anti-Covid, ministra în exercițiu cerde că serul american ar fi un vis irealizabil pentru țara noastră.

„Pfizer este practic un vis irealizabil pentru Republica Moldova, noi nu trebuie să ne uităm la vaccin, dar și să vedem absolut toate aspectele logistice. Aici vorbim și de procesul de transportare și ceea ce ține de păstrarea acestui vaccin, noi nu avem laboratoarele și frigiderele necesare dotate cu capacitățile necesare, sunt vaccinuri care au niște cerințe speciale de păstrare și noi ne dăm seama că aceste condiții sunt imposibil de realizat pentru Republica Moldova”, a spus Dumbrăveanu.

Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparație cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii. Mai multe țări europene au anunțat că încep vaccinarea populației la sfârșitul acestei luni.


Pub