Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dumbrăveanu, despre noua tulpină de…

Dumbrăveanu, despre noua tulpină de coronavirus: În R. Moldova nu avem cum să o depistăm

Sursa: captură foto privesc.eu

Sistemul medical din R. Moldova nu are capacitatea de a depista noua tulpină de coronavirus, susține ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale(MSMPS), Viorica Dumbrăveanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisunii „Puterea a Patra” de la N4.

„Noi am participat la câteva ședințe pe platforma Organizației Mondiale a Sănătății unde specialiștii în domeniul sănătății publice au menționat că este vorba de o mutație genetică a virusului COVID-19. Această tulpină este mai contagioasă. Este vorba de o creștere de 70% , ceea ce este cu adevărat un risc. Mai grav este că această tulpină afectează mai frecvent tinerii și copiii. Ceea ce este îmbucurător că acel vaccin care a fost elaborat este valabil atât pentru tulpina veche cât și pentru tulpina nouă. Acesta este un moment pozitiv”, susține Dumbrăveanu.

Totodată, Dumbrăveanu susține că în prezent sistemul medical din R. Moldova nu are capacitatea de a depista noua tulpină de coronavirus.

„Nu avem, și o spun franc. Noi vedem că în țările UE această tulpină a fost a fost depistată. Datorită OMS, noi avem posibilitatea de a face investigațiile în alte laboratoare de referință pentru a depista noua tulpină. Colegii vorbeau despre un laborator din Copenhaga. Deci, la moment în R. Moldova nu a avem posibilitatea”, a mai spus Dumbrăveanu.

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul pentru introducerea unor reguli stricte, la nivelul scenariului patru, pentru milioane de oameni, restricții mai dure, inclusiv interzicerea părăsirii domiciliului, în perioada de Crăciun în Anglia, Scoția și Țara Galilor și în alte țări care, acum, pun Marea Britanie pe lista țărilor cu interdicție de călătorie, relatează BBC.

Totodată, R. Moldova a luat decizia de a suspenda toate cursele aeriene de pasageri din și spre Marea Britanie, începând cu 23 decembrie 2020, orele 00:00.

Decizia a fost aprobată astăzi de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, în scopul prevenirii răspândirii noii tulpini a coronavirusului SARS CoV 2, identificate în Marea Britanie.