„De azi porțile sunt deschise”. Cum a avut loc inaugurarea președintei Maia Sandu

Noua președintă aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu și-a început astăzi, 24 decembrie 2020, mandatul, după ce a depus jurământul în cadrul ceremoniei de învestire la Palatul Republicii. Maia Sandu este prima femeie președinte al R. Moldova, iar ceremonia de învestire va intra în istorie prin mai multe momente inedite.

Președinta la semafor

În primul rând, pentru prima dată în istorie un președinte a venit pe jos la ceremonia de învestire. Maia Sandu a ales să vină pe jos la Palatul Republicii. Alături  de fostul secretar general al Guvernului, Andrei Spînu, noua președintă a traversat două intersecții, așteptând când era necesar, culoarea verde a semaforului. Totodată, pentru prima dată traficul rutier pe anumite din centrul Capitalei nu a fost sistat, așa cum s-a întâmplat în timpul altor evenimente similare. În fața Palatului Republicii, Maia Sandu a fost aclamată de mai multe zeci de persoane care au strigat „președinte Maia Sandu”, „Victorie” și au aplaudat-o.

Fără Dodon la inaugurare

Fostul președinte Igor Dodon a lipsit de la ceremonia de învestire a succesorului său. Astfel, în timpul ceremoniei de învestire pe scena Palatului Republicii s-au aflat alături de Maia Sandu, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și președinta Curții Constituționale Domnica Manole. Anterior, Igor Dodon a declarat la postul public de televiziune că nu va participa la ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Dodon a spus totuși că îi va transmite noului președinte atribuțiile, așa cum prevede protocolul. Precizăm că la evenimentul de inaugurare a noului președinte nu au participat nici deputații PSRM.

Mesaj în limbile minorităților

Un moment care a atras atenția a fost faptul că în cadrul discursului său, Maia Sandu a avut un mesaj și în limba rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.„Cel mai important lucru pe care l-am reușit noi a fost unitatea. pe baza ei trebuie să mergem mai departe. Da vom munci împreună și voi munci pentru toți cetățenii”, a declarat Maia Sandu, urmând cu o adresare în limba rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.

Totodată, ar fi de menționat că pentru prima dată, în discursul său de inaugurarea, noua președintă și-a asumat și anumite angajamente. „Voi cere nimic altceva decât ceea ce cer cetățenii de la mine, să lucrez onest”, „voi vorbi apăsat atunci când lucrurile nu merg bine”. „voi apăra oamenii de afaceri de abuzuri, pentru a construi o economie puternică”, „voi sprijini primarii”, „voi chema lângă mine cei mai bune profesioniști, pentru a veni cu soluții”, sunt doar câteva din angajamentele enunțate de președinta Maia Sandu. În plus, Maia Sandu a declarat că va fi „un președinte deschis și transparent”, „un președinte onest și integru, care nu este și nu va fi implicat în scheme de corupție” și că va fi președintele „care înțelege că funcția este un mare privilegiu”. „Voi fi președintele integrării europene și voi scoate țara din izolare internațională. Mă voi asigura că interesele noastre sunt înțelese și respectate. Voi promova o politică externă care să ajute politica internă, să construiască punți, nu să ridice ziduri”, a mai spus Maia Sandu. În finalul discursului, noua președintă a spus: „Dragi cetățeni, vă iubesc pe toți deopotrivă. Până la urmă aici nu e vorba despre succesul președintelui, ci cel al țării. Vreau să celebrăm mai mult succesul Moldovei. Vă văd, vă cunosc. Sunt președintele vostru și puteți conta pe mine”.

După discursul său, Maia Sandu a dăruit lalele albe mamei sale, iar apoi a mers pe jos pentru a depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și tot pe ajuns la președinție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.