Șapte metode să petreci Crăciunul singur

Mulți dintre noi au fost nevoiți să anulăm planurile de Crăciun anul acesta și pentru unii asta înseamnă să petreacă singuri perioada festivă.

BBC a vorbit cu câțiva experți, o organizație caritabilă de sănătate mintală și cu cei care își petrec Crăciunul singuri în fiecare an – și le place – pentru a afla ce sfaturi ar oferi cuiva care va fi singur în ziua de Crăciun.

1. Este ok să fii frustrat

Dacă ești cu adevărat furios în privința planurilor tale distruse, este în regulă. „Suntem în circumstanțe extraordinare și cred că oamenii au tot dreptul să fie supărați, dezamăgiți și triști”, spune Helen Russell, jurnalistă și autoarea cărții How to be Sad.

„Trebuie să recunoaștem și să oferim spațiu și să stăm cu acea tristețe”, spune ea. „Suprimarea gândurilor negative nu funcționează, deoarece ele revin”. Ea spune că multor oameni le este dificilă schimbarea, așa că nu vă faceți griji dacă vă simțiți neliniștiți.

2. Schimbă-ți așteptările

„Probabil că te-ai așteptat la un Crăciun în familie, mare și minunat, un Crăciun perfect, dar, din păcate, asta nu se va întâmpla”, spune Martha Mills, care își petrece Crăciunul pe cont propriu în fiecare an. Obișnuia să urască Crăciunul, dar acum abia așteaptă să aibă ziua doar pentru ea. Ea a scris o listă de sfaturi utile pe Twitter despre asta.

Acceptarea faptului că perioada festivă din acest an va fi diferită este esențială, spune femeia. Ea sugerează să schimbi modul în care privești ziua de Crăciun: „Acum poți rescrie regulile și planifica ceva diferit”. Martha spune că o tratează ca pe o zi „decadentă” de auto-îngăduință și grijă de sine. Deci, fă ceea ce-ți place.


„Asigură-te că ai mâncare bună și oameni pe care știi că îi poți apela video sau să trimiți mesaje text. Asigură-te că ai un fel de agendă pentru ziua respectivă.”

3. Planifică, planifică, planifică

Nu te trezi în ziua de Crăciun, neștiind ce vei face. Planificarea zilei îți permite să o împarți în bucăți de dimensiuni mai mici. Așadar, planifică ceea ce ai la micul dejun, lasă-ți ceva timp deoparte pentru lectură, pentru o plimbare, pentru un film de după-amiază sau pentru rude.

Să îți rezervi puțin timp pentru a aranja și decora casa. Încearcă să planifici ceva frumos de făcut după Crăciun. „Să ai ceva planificat pentru anul viitor ar putea face o diferență reală”, spune organizația de caritate Mind.

4. Fă ceea ce te face fericit

Petrece ziua făcând lucrurile care îți plac. „Acest lucru ar putea fi jogging dimineața, jocuri video sau să faci puzzle-uri”, spune organizația de caritate. La fel, ai putea să faci o baie fierbinte cu o carte bună sau să te îmbraci cu pijamalele tale preferate. Cumpără-ți un cadou sau ceva ce ți-ai dorit dintotdeauna. Și ambalează-l pentru a-l desface mai târziu!


„Fă ceea ce te va face să te simți bine. Mie îmi place să aprind o lumânare parfumată de Crăciun. Este important să fii bun și să fii blând cu tine“, spune Martha.

5. Vorbește cu alte persoane

Dacă există persoane cu care ai dori să vorbești – sună-i.  Ați putea viziona un film împreună sau puteți face un test distractiv. 

Dacă te simți izolat, încearcă să ieși afară.  Sophie Scott, profesor de neuroștiințe cognitive la University College London, spune că a ieși afară, chiar dacă să mergi doar în jurul blocului, este „unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru creierul tău și starea ta de spirit”.

Martha este de acord. Ea spune că strigătele vesele de „Crăciun fericit” schimbate cu necunoscuți chiar ajută.

6. Mănâncă ceea ce vrei

Dacă iubești curcanul – și poți obține unul de la magazinul local – atunci fă-o. Nu există reguli cu privire la ceea ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânci, așa că ia-ți mâncarea pe care o ți-o dorești.

Bucură-te de mâncarea sau băutura preferată”, spune Mind. Nici măcar nu trebuie să fie cină. „Poate fi un mic dejun special sau câteva băuturi răcoritoare interesante. Ar putea fi o scuză bună pentru a nu mânca mâncare tradițională de Crăciun.”

„Dacă vrei să mănânci salată la prânz sau unt de arahide din borcan la micul dejun, atunci fă-o”, adaugă Martha.

„Dacă ai o zi de Crăciun proastă, ține minte că te vei culca și când te vei trezi, nu va mai fi Crăciunul.”

7. Nu sărbători deloc

Desigur, s-ar putea să decizi să nu sărbătorești deloc Crăciunul în acest an. Ai putea să-l tratezi ca și cum ar fi orice altă zi. „Acest lucru poate fi mai ușor decât să încerci să sărbătorești singur”, spune Mind. „Este complet de înțeles dacă procedezi așa”.

Dacă te hotărăști să omiți Crăciunul, organizația caritabilă spune că ai putea să-i anunți pe alții despre planul tău. 

Organizația caritabilă recomandă să rămâi în afara rețelelor sociale pentru a evita postările de Crăciun și să încerci să eviți reclama la TV sau online.

„O mulțime de oameni este frustrată deoarece crede că nu o să se bucure de Crăciun”, spune Martha. „Și asta e OK. Este important să ne dăm seama că ziua de Crăciun este doar o zi și se va termina rapid”, spune ea.

„Sunt doar 24 de ore, nu va dura pentru totdeauna.”

Sursa: BBC

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.