„E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”

„E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”

Istoricul infecției HIV vine din 1982, când au fost atestate primele cazuri de infecție în SUA. Definiția HIV/SIDA a fost elaborată în anul 1983 de către Centrul de Control al Bolilor din Atlanta, SUA.

În anul 1987, este declarat primul caz de infectare cu HIV a unui cetățean al Republicii Moldova. În următorii ani au fost create centre și programe de profilaxie HIV/SIDA, laboratoare de diagnostic în mai multe țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova.
În anul 1993, a fost adoptată Legea cu privire la profilaxia maladiei SIDA în Republica Moldova.
Am depășit fobia față de această infecție, deoarece cunoaștem cert căile de contaminare: sunt trei căi principale prin care infectarea cu HIV este posibilă: sangvină (prin contactul cu sângele infectat), prin orice contact sexual neprotejat și de la mamă la făt în timpul sarcinii, al nașterii sau alăptării.
Infecția HIV/SIDA este o boală care nu poate fi tratată, dar cea mai eficientă metodă de luptă contra infectării cu virusul HIV este prevenirea acestuia, adică cunoașterea riscurilor și evitarea sau reducerea lor. Prevenirea infectării cu HIV este caracteristică căii de contaminare:
• sexuală (abstinența, fidelitatea reciprocă și utilizarea corectă a prezervativului),
• sangvină (utilizarea instrumentelor sterile, utilizarea seringilor sigilate),
• de la mamă la făt (tratament special, naștere prin cezariană, alăptarea artificială).
Orice persoană, indiferent dacă este fată sau băiat, indiferent de vârstă, statut social, studii sau condițiile de trai, se poate infecta cu HIV, dacă are un comportament riscant.
Testarea HIV poate fi efectuată în mai multe feluri, cea mai accesibilă fiind testarea rapidă, care este disponibilă în orice oficiu al medicului de familie, în biroul medicului ginecolog, dermato-venerolog, infecționist și la YK/CSPT „Tineri Pentru Tineri”. Pentru testarea la HIV, se recoltează o picătură de sânge pentru a se determina prezența sau absența anticorpilor în sânge. La majoritatea persoanelor, acești anticorpi apar timp de 3-6 luni de la momentul infectării. Astfel, dacă o persoană are anticorpi la HIV în sânge, aceasta înseamnă că a fost infectată cu HIV. Fiecare persoană are dreptul să-și cunoască statutul HIV.
În continuare, infecția HIV se consideră incurabilă, dar este accesibil tratamentul antiretroviral (TARV). În Republica Moldova, tratamentul împotriva HIV este gratuit. Medicamentele nu pot distruge total virusul, dar stopează înmulțirea virusului HIV și încetinesc distrugerea sistemului imunitar. Bolnavii trebuie să ia medicamentele zi de zi, după prescripția medicală, toată viața.
La ora actuală nu există un vaccin pentru a combate infectarea cu HIV, iată de ce cea mai eficientă metodă este prevenirea.
Respectarea confidențialității este un principiu de bază al lucrătorilor medicali și al celor sociali. Nu se divulgă informația despre persoanele care fac testul, conținutul discuțiilor în cadrul consilierii sau rezultatul testării, statutul HIV, tratamentul antiretroviral ș. a.
În R. Moldova, infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă.
În prezent, în Moldova sunt înregistrate peste 14 mii de persoane HIV. În anul 2020, până la 31 octombrie, au fost depistate 568 de persoane. Comparativ cu anii precedenți, numărul de persoane depistate este în scădere, ceea ce ne dă o speranță că oamenii au un comportament mai responsabil. În raionul Cimișlia, sunt în evidență peste 140 de persoane cu infecția HIV, majoritatea fiind tinere de vârstă reproductivă, sexual active. Persoanele s-au infectat practicând sex neprotejat.

1 Decembrie este Ziua Mondială de combatere a infecției HIV/SIDA
Sloganul din acest an este: „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”, cu patru mesaje, care ne ajută să depășim riscul infectării.
În cadrul campaniei „Nedetectabil = Netransmisibil” s-au desfășurat activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA, a avut loc promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV pozitive, mobilizarea și implicarea comunității în răspunsul la infecția HIV.
Specialiștii CSPT/YK „Tineri Pentru Tineri” Cimișlia au desfășurat mai multe activități în cadrul lunii de combatere HIV/SIDA. Dintre cele mai importante sunt ședințele informaționale în cadrul instituțiilor de învățământ din raion, care au drept scop promovarea căilor de prevenire a infectării, posibilitatea testării rapide la HIV, scăderea nivelului de discriminare față de persoanele care trăiesc cu HIV, distribuirea materialelor informaționale și dezbaterea miturilor existente despre HIV. Peste 350 de elevi au beneficiat de ședințe informaționale organizate de specialiștii YK Cimișlia.
Un suport semnificativ în desfășurarea acestei campanii a fost oferit din partea A.O. „Pas cu Pas regiunea Sud”, cu care suntem într-o colaborare de mai mulți ani. Ei ne-au oferit materiale informaționale și echipamente pentru sporirea eficienței acestei campanii și pentru posibilitatea testării rapide a persoanelor.
La Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Tineri Pentru Tineri”, beneficiarii au posibilitatea să fie consiliați, examinați și testați în legătură cu infecția HIV, pot beneficia de măsuri de protecție. Toate serviciile sunt gratuite. În condițiile pandemiei Covid-19, tinerii au posibilitate să beneficieze de servicii în regim online sau outreach. Accesați-ne la telefonul 0241-21115, pe rețele de socializare, la email, [email protected]. Suntem deschiși pentru ajutor, suport, acceptare și susținere.

Ion BRODEȚCHI,
dermato-venerolog YK/CSPT „Tineri Pentru Tineri” Cimișlia,
Cristina BUȚANU,
psiholog YK/CSPT „Tineri Pentru Tineri” Cimișlia

You May Have Missed