Universitatea #diez. Tatiana Barbova, despre cum este predat designul sistemelor digitale pe timp de pandemie la Universitatea de Tehnologii și Economie din Budapesta

resized

Corespondenta noastră Tatiana Barbova, studentă în anul întâi la Facultatea de Inginerie a Calculatoarelor, ne-a povestit despre pasiunea ei față de analiza matematică, obiect pe care îl consideră cel mai bun dintre toate și ce învață la disciplina care îi lasă pe studenți restanțieri la Universitatea de Tehnologii și Economie din Budapesta.

„Merită de menționat că la universitatea noastră funcționează chain system sau sistemul de lanț, obiectele având cerințe obligatorii de început. Unele discipline deschid altele și dacă studentul nu trece un obiect care are astfel de cerințe obligatorii pentru un alt obiect, el mai departe nu va putea alege materia. Desigur, este posibil să faci o extensie a studiilor ca să susții obiectul eșuat. Sistemul de lanț pentru specialitatea mea poate fi găsit aici: https://www.vik.bme.hu/document/1678/original/Prerequisites_Software_Engineering_2014.pdf.

În semestrul curent, studiez șapte obiecte care se includ în trei categorii și conțin științe fundamentale, două atestări în timpul semestrului și un examen.

Calculus sau analiza matematică

Aceste lecții ne sunt predate online sub forma unor live-uri. În primul semestru, studenții din Republica Moldova se simt foarte confortabil, deoarece o mare parte a materiei este deja studiată – limite, derivate, integrale. Desigur, obiectul universitar este mult mai aprofundat, se discută multă teorie care stă în spatele tuturor formulelor, dar mie personal matematica îmi place, de aceea nu am probleme cu acest obiect. Predarea e standard – există o carte mare de referință, iar profesorul mai poate veni cu notițe personale.

Fizică generală

Fizica ne este predată online, dar asincron, adică sub forma unor înregistrări. Dacă la Calculus mă simt confortabil, la fizică mai puțin, deoarece ea este mult mai avansată decât cea din școală. În semestrul acesta, învățăm mecanică și termodinamică. Atitudinea profesorului este foarte interesantă, dacă găsești greșeli în timpul lecției, primești extra puncte pentru următorul test.

Introducerea în teoria calculelor (ITC)

Acest obiect la fel este predat online în variantă live și este considerat unul dintre cele mai complicate obiecte din semestru. Cele mai multe restanțe sunt anume la acest obiect. Noi învățăm teoria numerelor și algebra liniară, tot ce ține de vectori, matrice și operațiunile cu ei. Este singurul obiect din tot semestrul cu examen oral și în cadrul căruia primești unul dintre mai multe compartimente studiate la care trebuie să povestești toată teoria, inclusiv și dovezile teoremelor și să răspunzi la întrebări. Profesorii înțeleg că obiectul e greu, de aceea în fiecare miercuri avem consultații și lecții unde putem adresa întrebări.

Niciunul dintre obiectele date nu are temă pentru acasă obligatorie. Evident că dacă nu faci nimic, este imposibil să treci examenele, de aceea trebuie să dai dovadă de autodisciplină și perseverență.

Cunoștințele inginerești de bază

Designul sistemelor digitale

Lecțiile sunt predate în mod online, live și, în opinia mea, este un obiect foarte și foarte interesant. Noi învățăm cum de fapt lucrează procesoarele, creierii calculatoarelor, învățăm totul chiar de la zero începând cu tranzistori și finalizând cu programarea plăților. Avem lecții și lucrări de laborator, dar din păcate, din cauza pandemiei, nu am putut avea acest curs la universitate și nu am avut posibilitatea să lucrăm cu plăți reale, să experimentăm. Lucrăm în simulatoare, dar în fiecare săptămână avem câte o lucrare de laborator și în timpul semestrului mai avem două teme pentru acasă voluminoase, care trebuie nu numai programate, dar și documentate, adică trebuie să descrii cum ai ajuns la soluție, de ce în așa mod și nu altfel. Consider că e un proces foarte important, deoarece înveți să-ți justifici opinia și să te exprimi clar, corect și coerent. Spre deosebire de științele fundamentale, avem o singură atestare în timpul semestrului, dar și un examen.

Elementele de bază ale programării

Acest curs este și el predat live și este obiectul meu preferat dintre toate, deoarece totul îmi pare perfect. Învățăm limbajul de programare C, lucrăm șase ore pe săptămână ce includ o lecție, o practică și un laborator. La lecție studiem teoria, la practică discutăm soluțiile pentru probleme împreună cu profesorii și alți colegi, la laboratoare lucrăm individual și încărcăm soluții. Ele nu neapărat trebuie să fie perfecte, cel mai important e să conțină 90 de minute de muncă individuală. Ceea ce este interesant despre obiectul dat e că reprezintă singurul obiect care nu are niciun test sau examen în timpul semestrului, cel puțin în cadrul învățatului de la distanță. Unicul lucru care ne determină nota sunt proiectele de acasă, lucrări independente care includ toate cunoștințele limbajului C dobândite pe parcursul semestrului. Noi am avut posibilitate să alegem proiecte din versiuni propuse sau să venim cu ideile noastre. Mai mult decât atât, în afară de cod trebuie să mai scriem și documentație manuală pentru proiectele noastre, cât pentru dezvoltatori, atât și pentru utilizatori. Eu consider învățarea bazată pe proiecte o abordare foarte eficientă, de aceea formatul cursului dat mă bucură foarte mult. Tempoul cursului îmi convine, cu toate că eu am venit cu experiență în spate, unii dintre colegii mei spun că nu reușesc să înțeleagă bine materiile în timpul acordat, dar consider că deja depinde de efortul fiecăruia.

Cursuri predate de Facultatea de Economii și Științe Sociale

Limba engleză pentru informaticieni

Lecțiile sunt live și la ele asimilăm engleza tehnică prin diferite texte, scriem rezumate și notițe la articole legate de specialitate. Facem și noi prezentările și discursurile proprii pe teme tehnice, primim feedback și devenim mai buni. Nota este determinată de sarcinile date pe parcursul semestrului.

Limba și cultura maghiară

Format – lecții online live. Este un curs obligatoriu pentru toți studenții care sunt la bursă. La sfârșitul anului întâi, o să avem și un examen oral. Limba chiar nu e ușoară, profesoara noastră des spune că limba aceasta are mai multe tendințe decât reguli, dar limba mea maternă, rusa, este la fel, de aceea mă uit la maghiară ca la o provocare captivantă, mai ales că o limbă în plus niciodată nu încurcă.

Universitatea propune mai multe cursuri la alegere pentru care primim credite

Pot fi cursuri de specialitate, în cazul meu este introducerea în calculul cuantic, rețelele, optoelectronica și multe altele. Poți alege și dintre elective de științe umane și sociale precum management industrial, sociologie, filosofie, gestionarea riscului, dezvoltarea sustenabilă a industriei și o diversitate de alte cursuri. Eu am decis în semestrul întâi să nu iau niciun electiv, ca să mă adaptez la procesul de studii. În semestrul viitor, neapărat voi opta pentru un curs, deoarece numărul de ore pe săptămână îmi convine. Am timp și pentru viața mea persoană și pentru un somn sănătos. Toate materiile studiate îmi oferă foarte mult entuziasm și abia aștept să văd ce va fi în semestrul doi, iar programul pentru specialitatea mea îl puteți găsi urmărind acest link: https://www.vik.bme.hu/document/832/original/SE_BSc_degree_program_mintatanterv_szakiranyokkal_20160530.pdf.”

Autoare: Tatiana Barbova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Aliona Popov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente