În ultima zi de mandat, Chicu s-a laudat cu furăciunile de pe vremea lui Filip: ambulanțele făcute în garaje de prin Turcia, motiv de mândrie guvernamentală

Mădălin Necșuțu
24/12/2020

Guvernul Ion Chicu s-a lăudat, în ultima zi de mandat înainte de demisie, cu recepționarea primului lot de 44 de ambulanțe dintr-un contract trucat pe care Guvernul Pavel Filip l-a făcut cu o firmă turcă, la numai câteva săptămâni după expulzarea abuzivă, în septembrie 2018, a șapte profesori turci de la Chișinău către Turcia.

Ambulanțele cu care se laudă guvernul demisionar Chicu au făcut obiectul unei investigații jurnalistice în care Centrul pentru Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) care a devoalat o suveică complexă din spatele acestui contract mare pe bani publici.

Acesta implica relații de afaceri între Partidul Democrat, controlat la acel moment de oligarhul Vlad Plahotniuc și AKP, Partidul Justiției și Dezvoltării, condus de președintele turc, Recep Erdogan. Ambulanțele au fost ansamblate de către firma turcă câștigătoare a licitației din Moldova într-un garaj din sudul Turciei, de la granița cu Siria.

„Prima tranșă de 44 ambulanțe de tip B și C procurate din Republica Turcia sunt recepționate de țara noastră, începând de astăzi, acestea urmează a fi atribuite Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească”, se arată într-un comunicat al Ministerul Sănătății.

Contractul este unul dezavantajos pentru Republica Moldova, iar cetățenii moldoveni vor vea de plată o factură de 12 milioane de euro plus dobândă, cele 169 de ambulanțele fiind achiziționate dintr-un credit de la Banca Mondială.

Mai mult, ministerul subordonat lui Chicu prezintă acest contract ca pe o reușită a premierului demisionar. În realitate, contract a fost semnat pe vremea lui Pavel Filip. Pe vremea aceea Ion Chicu era ministrul Finanțelor din partea PD.

Guvernul Pavel Filip a semnat, la 12 iulie 2018, un Acord de Împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), în valoare de 12 milioane de euro, pentru procurarea unui lot de 168 de ambulanțe pentru Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Inițial, în baza acestui credit urmau să fie achiziționate 133 de ambulanțe de tip B (ambulanțe de prim-ajutor) și 35 de ambulanțe C (ambulanțe pentru terapie intensivă). Mașinile trebuiau procurate în baza unei licitații internaționale, în conformitate cu standardele de procurări ale CEB.

Portalul anticoruptie.md a adus probe și imagini despre condițiile în care firma turcă a transformat niște autoutilitare de marfă în ambulanțe într-un garaj al companiei Das Ozel Saglik Ambulans din regiunea Adana din Turcia, la granița cu Siria.

Ambulanțele au fost echipate cu tehnică de joasă calitate din China, tocmai pentru a oferi cel mai bun preț. Calitatea acestor ambulanțe a fost pusă la îndoială atât de experții din domeniul medical, cât și de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco. „Comisia de experți ai ministerului care s-a deplasat în Turcia (conform condițiilor contractului) a înregistrat neconformități serioase la echiparea ambulanțelor și la calitatea echipamentelor. Totodată au apărut întrebări și la elaborarea caietului de sarcini care a prejudiciat de milioane de lei bugetul statului”, potrivit fostei ministre a Sănătății.

„După ce am plecat de la minister în Noiembrie 2019, se părea că noua conducere iată-iată va aduce ambulanțele, atât de înfocat se apucase de acest contract. Însă ceva totuși nu a mers, căci primul lot de ambulanțe au ajuns abea astăzi în țară - la o distanță de peste un an de la numirea Guvernului Chicu”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Fosta ministră, actualmente consilier prezidențial pe probleme de sănătate al Maiei Sandu, a criticat din nou calitatea ambulanțelor ce au sosit din Turcia. „Cireașa de pe torta comunicatului de presă [al Ministerului Sănătății]: “Noile ambulanţe sunt dotate cu cele mai performante echipamente medicale”, a mai scris Ala Nemerenco.

Mădălin Necșuțu
24/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii