Consiliul Nediscriminare: Judecătoarea Marina Curtiș a fost discriminată de CSM pe criteriu de gen și maternitate

Irina Odobescu
24/12/2020
Colaj: CIJM

Magistrata Marina Curtiș a fost discriminată de Consiliul Superior al Magistraturii pe criteriu de gen și maternitate în realizarea dreptului la muncă. Constatarea a fost făcută de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE).  

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat în august 2019 și în iunie 2020 să o transfere pe judecătoarea Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, la instanța din Criuleni sau la cea din Capitală. Asta chiar dacă magistrata, care are cinci copii, locuiește cu familia la Chișinău și de trei ori pe săptămână este nevoită să facă naveta la Taraclia, achitând costurile de drum din cont propriu. Precizăm că în Legea privind statutul judecătorului nu există mențiuni despre cheltuielile privind transportul și cazarea magistraților care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. 

În 2018 magistrata a luat în credit un apartament de 83 de metri pătrați, în Capitală, prin programul „Prima casă 3”.

Judecătoarea Curtiș a cerut în iulie 2020 membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-și ceară public scuze și să fie trași la răspundere, pentru că ar fi admis un tratament discriminatoriu pe criteriu de gen în cadrul concursului pentru transferul judecătorilor.

Marina Curtiș în octombrie curent a fost găsită vinovată că nu a examinat în termen 15 petiții parvenite din partea deținuților din Penitenciarul din Taraclia, care s-au plâns pe condițiile de detenție. Anterior, problema respectivă a fost examinată de Inspecția Judiciară și Colegiul disciplinar al CSM, dar nu au fost constatate abateri. La 21 februarie 2020, Plenul Colegiului disciplinar al CSM a menținut decizia privind nevinovăția magistratei Curtiș.

Magistrata a declarat în cadrul ședinței CSM că în calitate de judecător de instrucție are un volum mare de lucru, a activat și la Judecătoria Criuleni, iar o perioadă s-a aflat în concediu de boală, având un picior fracturat. În replică, un membru CSM a declarat că nu sunt scuze când un magistrat nu-și îndeplinește obligațiunile de serviciu.

Asociația judecătorilor „Vocea Justiției” a susținut-o pe Marina Curtiș și a calificat refuzul CSM de a satisface demersurile de transfer drept tratament discriminatoriu.

Magistrata  nu are sancțiuni disciplinare. Ea a fost evaluată de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor cu 57 de puncte. În același timp, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor i-a oferit calificativul „bine” și a notat-o cu 69 de puncte. Marina Curtiș a ajuns judecătoare de instrucție la Judecătoria Taraclia în 2012. Cinci ani mai târziu, ea a fost numită în fucția de judecător la Judecătoria Cahul, până la atingerea plafonului de vârstă.

În octombrie 2017 magistrata a fost transferată temporar la Judecătoria Criuleni, unde a activat până în ianuarie 2019, când a fost desemnată din nou pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie de bază la Judecătoria Cahul în perioada de imposibilitate a magistratului Leonid Turculeț de a exercita atribuțiile de judecător de instrucție de bază, desemnat anterior.

Irina Odobescu
24/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii