fbpx

„Pfizer e un vis de nerealizat”. Dumbrăveanu: Primele doze de vaccin ar putea ajunge peste o lună în R. Moldova

„Un vis de nerealizat pentru Republica”. Este declarația ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în raport cu accesul autorităților moldovene la vaccinul anti-coronavirus „Pfizer”. Totodată, spune ea, un vaccin anti-COVID ar putea ajunge în Republica Moldova peste circa o lună.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pfizerul e un vis de nerealizat. Vorbim despre multe aspecte: păstrarea vaccinului, despre acele frigidere cu temperatura de -70%. Sunt vaccinuri ce au condiții speciale de păstrare și transportare. La momentul actual ne dăm bine seama că este imposibil de realizat pentru Republica Moldova”, a declarat Dumbrăveanu, invitată la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

În același timp, ministra afirmă că până la sfârșitul lunii ianuarie Republica Moldova ar urma să primească primul lot de vaccin.

Avem acceptanța pentru a fi asigurată Republica Moldova cu vaccin pentru 20% din numărul populației cu vaccinul anti-COVID din partea Alianţei Globale pentru vaccinuri si imunizări (GAVI). Am determinat grupurile preferențiale: persoanele vârstnice, cele din grupurile de risc, lucrători medicali. La finele lunii ianuarie am putea beneficia de primul lot de vacin împotriva COVID-19 (n.r. – din cele 20%)”, a mai adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, Dumbrăveanu susține că a fost inițiat un dialog cu Banca Mondială, care „și-a realizat rezervările prealabile la mai mulți producători când abia se începea producerea vaccinurilor”.

Șefa de la Sănătate afirmă că specialiștii consideră necesare vaccinuri anticoronavirus pentru 50% din numărul populației.

30% din populație la moment ar accepta să fie vaccinată. La etapa inițială, intenționăm să vaccinăm 50%, ulterior să crească nivelul de conștientizare în rândul populației”, a mai spus aceasta.

ZUGO precizează că vaccinarea cu Pfizer-BioNTech urmează să înceapă în mai multe state europene începând cu 29 decembrie curent. Totodată, peste un milion de cetățeni ai SUA au fost deja vaccinați.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button