/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Economii în ajun de Crăciun. Oamenii zic că nu au bani pentru masa de Crăciun, iar șoferii se plâng de lipsa călătorilor

missing
24 decembrie 2020, ora 21:00

Fără rânduri imense, fără înghesuială și fără pungi pline cu mâncare. Forfota înainte de Crăciun din acest an, nu mai este cea care a fost odată. Pandemia si-a pus amprenta și aici. Piețele sunt aproape pustii, comparativ cu anii precedenți, pentru că oamenii nu au bani, zic vânzătorii. Așa că, în acest an, sărbătorile de iarnă vor arăta… mai diferit, cu mai puține bucate și mai puțini invitați.

Vânzătorii din Piața Centrală se plâng că nu au cui vinde marfa. Dacă înainte, oamenii se îmbulzeau să cumpere produse pentru masa de Crăciun, anul acesta, piața este aproape pustie.

„Lumea n-are bani, dar nu e rău, e foarte rău. Lume nu-i, nu că nu vrei, dar n-ai cui.”

„Nu-i lume, lumea s-a dus peste hotare, nu-s vânzări, nimic.”

„Lumea n-are bani, e pandemie, probleme. – Sunt mai puțini oameni ca anul trecut? – Da, mai puțini oameni.”

Cumpărătorii se plâng și ei că nu au bani, pentru a aranja o masă de sărbătoare, la fel de bogată ca în anii precedenți.

„Foarte greu, foarte greu a devenit. Desigur că anul acesta, mai ales cu coronavirus, nu o să se primească o masă bogată, dar o sa ne străduim.”

Această femeie zice că a cumpărat strictul necesarul și nu se aventurează să ia produse foarte scumpe.

„Maioneză, mazăre, pentru ceai, mandarine la copii.”

„Cred că anul acesta o să fie mai familial și o să strângem puțin buzunarul. – N-o să chemați atât de mulți invitați? – Da, cu siguranță că o să fie în familie.”

Doamna Tamara a decis, de sărbători, să-și bucure apropiații cu bucate delicioase, însă zice că prețurile s-au dovedit a fi prea mari pentru buzunarul ei.

„Vreau pentru nepoții mei, pentru fiice, pentru ginere ceva să cumpăr. Și una, și alta, câte un pic. – O să chemați oaspeți anul acesta? – Nu, nu am posibilitatea. Și așa nu știu ce să gătesc, e foarte greu cu banii.”

Cu problema deficitului de pasageri s-au ciocnit și șoferii de microbuze de la Gara de Nord. Aceștia susțin că, în comparație cu anul trecut, este cerul și pământul. Și dacă au câte 4 pasageri, pentru ei deja e sărbătoare. Șoferii spun că erau obișnuiți ca, înainte de sărbători, microbuzele să fie arhipline, așa că, în acest an lucrează în pierdere.

„Nu-s oameni, deloc.”

„Sunt plecați din țară. – Anul trecut, nu tot erau plecați? – Tot erau plecați, dar cu pandemia, nu circulă așa de mulți.
Mai mulți sunt șoferi, ca călători.”

Și puținii studenți, pe care i-am putut găsit la gară, afirmă că, în anii precedenți erau mult mai mulți oameni. Călătorii susțin că nu prea se păstrează distanța socială în microbuze, dar nu îi deranjează acest fapt.

„Anul acesta sunt mai puțini? – De ce? – Poate din cauza virusului.”

„ – Unde? – La Edineț. – Sunteți student? – Da – Și acum, înainte de sărbători, vă duceți acasă? – Da.”

„- Nu vă temeți că n-o să se păstreze distanța socială? – Dar și în troleibuz e aceiași problemă. Adică ori în rutieră, ori în troleibuz, e tot acolo.”

Șoferii microbuzelor susțin că au grijă de pasageri și păstrează distanța socială, dar… nu întotdeauna.

„ – Oameni în mașină. – Numai 10? – Ei, 10, 11 – Și dacă o să vină 12? – De-ar fi 12, dar nu-s. – Dacă nu-s călători, este și distanță. – Dar dacă ar fi, n-ar fi distanță? – N-ar fi, dar fiindcă nu-s…”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram