image
Sursa foto: GettyImages

Situație alarmantă în sistemul medical din RM: Peste 1600 de angajați sunt în prezent infectați

Forțele angajaților medicali din Republic Moldova în lupta cu Covid sunt la limită. În prezent, peste 1600 de angajați medicali sunt infectați, iar situația în capitală rămâne a fi complicată. Despre aceasta a anunțat șeful adjunct al Direcției sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gâlcă în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău.

„Situația epidemiologică în capitală rămâne una foarte complicată și alarmantă. Se înregistrează 800 de cazuri la 1000 de mii de populație. În instituțiile medicale avem peste 1600 de angajați infectați. Capacitatea totală de spitalizare este 1 172 de paturi, dintre care 935 pentru adulți, 167 pentru copii și 40 pentru maternitate” În spitalele municipale în prezent sunt 850 de pacienți adulți, dintre care în stare foarte gravă 55 de adulți. Acum examinăm posibilitatea să activăm încă 140 de paturi în cadrul centrului de triere de la Moldexpo”, a declarat Boris Gâlcă.

Șeful adjunct al Direcției sănătate a Primăriei Chișinău mai spune că resursele umane sunt la limită, iar în viitorul apropiat așteaptă ajutorul de la Banca Mondială.

Ne-am făcut rezerve pentru luna ianurie de medicamente si echipamente. Resursele umane sunt la limită. La sfârșit de an am epuizat bugetul pentru săntate. Am achiziționat încă cinci aparate de ventiilare și două de radiologie pulmonară și alte consumabile pentru medici. Astăzi așteptăm de la Banca Mondială sosirea în țară a celor 250 de aparate de ventilare, care o bună parte vor fi distribuite”, a mai declarat acesta.

Până în prezent în capitală au fost confirmate 57 780 de cazurii de Covid-19. 40 855 de pacienți s-au vindecat, iar 918 au pierdut lupta cu noul coronavirus. Totodată, până acum, 63 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: