Șeful statului în funcție, președinta aleasă, premierul demisionar și speakera au venit cu mesaje de felicitare Găgăuziei, la 26 de ani

Președintele în funcție, președinta aleasă, prim-ministrul demisionar și președinta Parlamentului au venit cu mesaje de felicitare cu ocazia a 26 de ani a Autonomiei Găgăuzia.

Foto: UNIMEDIA

Mesajul Prim-ministrului Ion Chicu, cu ocazia aniversării a 26 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei:

„La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), care a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995.

Acest act juridic a pus fundamentul asigurării statorniciei politice și economice, dezvoltării plenare și multilaterale, păstrării și promovării valorilor naționale și a identității naționale a găgăuzilor, păstrării bunelor relații dintre etnii, care s-au format pe acest pământ timp de secole.

Astfel, Găgăuzia a devenit o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, totodată este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice”.

gov.md / Sursa:gov.md

Mesajul Zinaidei Greceanîi, președinta Parlamentului:

„Pe 23 decembrie 1994 a avut loc un eveniment cu semnificație deosebită pentru Moldova și pentru tot spațiul european. Adoptarea Legii despre statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) a însemnat atingerea compromisului în definitivarea statutului autonomiei în componența Republicii Moldova, demonstrând maturitatea și constructivismul politicienilor și, totodată, devenind un model de soluționare pașnică a unui conflict teritorial interetnic.

Adoptarea Legii a determinat stabilizarea relațiilor între Chișinău și Comrat, stabilirea unui dialog politic productiv între puterea centrală şi a regiunii autonome, salutat și facilitat de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova.

Totodată, determinarea statutului autonomiei găgăuze a deschis perspective largi de creștere social-economică pentru regiune. Astăzi, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia demonstrează ritm sporit de dezvoltare, fiind un exemplu cu adevărat pozitiv pentru celelalte regiuni ale Republicii Moldova. În opinia mea, acest fapt se datorează, în mare parte, administrării eficiente a treburilor în autonomie, soldate inclusiv cu lansarea unor proiecte frumoase de colaborare internațională. Îmi exprim încrederea că oportunitățile de dezvoltare a regiunii se vor extinde, în binele țării noastre în întregime, și că toți actorii implicați vor manifesta deschidere și responsabilitate pentru a facilita acest proces.

În această ordine de idei, doresc să mulțumesc deputaților care au votat pentru aprobarea în două lecturi a proiectului de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă și proiectului de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, precum și a proiectului de lege pentru completarea articolului 27 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăuz-Yeri), în prima lectură. Pachetul de legi vine să armonizeze legislația națională care vizează autonomia găgăuză, să consolideze încrederea și parteneriatul dintre autoritățile din teritoriu și cele centrale, să sporească gradul de înțelegere dintre cetățeni.

La aniversarea a 26-a de la adoptarea Legii despre statutul juridic special al Găgăuziei, doresc să felicit locuitorii autonomiei și să le urez sănătate, bunăstare și noi performanțe în toate domeniile. Împreună, pe calea dialogului constructiv și a unor acțiuni concrete putem contribui la viitorul prosper al Găgăuziei și Republicii Moldova în ansamblu”.

Zinaida Grecenii si Irina VLAH / Sursa:Zinaida Grecenii

Mesajul președintelui Republicii Moldova în funcție, Igor Dodon:

„Transmit sincere felicitări locuitorilor, conducerii Autonomiei Găgăuze și bașcanului Irina Vlah, cu ocazia marcării a 26 de ani de la adoptarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea respectivă, reglementând astfel unul dintre conflictele interetnice de pe teritoriul țării noastre.

Astăzi, felicit cu o deosebită plăcere concetățenii noștri găgăuzi, deoarece săptămâna trecută Parlamentul Republicii Moldova a adoptat două legi cu privire la Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri, care contribuie la armonizarea legislației locale cu prevederile Constituției, a legislației Republicii Moldova și Legii cu privire la statutul juridic special, din anul 1994. Am promulgat aceste proiecte de lege, care deja au intrat în vigoare”.

Igor Dodon si Irina Vlah / Sursa:Igor Dodon

Mesajul Președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu: „Dragi locuitori ai UTA Găgăuzia,

Vă adresez sincere felicitări cu ocazia celei de-a 26-a aniversări de la înființarea Gagauz Yeri și vă doresc multă sănătate, bunăstare, liniște și pace.

Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 23 decembrie 1994, a pus bazele dezvoltării armonioase a autonomiei în Republica Moldova. Dar mai avem de muncit împreună pentru asigurarea funcționalității statutului UTA Găgăuz-Yeri, precum și crearea condițiilor pentru păstrarea și dezvoltarea limbii și culturii găgăuze. Demonstrând înțelegere, onestitate, respect reciproc și deschidere pentru dialog, sunt sigură că putem realiza principalele obiective care stau în fața noastră.

În calitate de președinte al Republicii Moldova, mi-am propus scopul de a uni toți cetățenii Republicii Moldova pentru realizarea sarcinilor primordiale – combaterea corupției, depășirea sărăciei și, cel mai important, restabilirea încrederii cetățenilor Republicii Moldova în faptul că noi toți putem avea un viitor comun în această țară. Noi trebuie să construim un stat în care să avem încredere cu toții, pe care să ne putem baza și care să ne ajute pe fiecare dintre noi în momentele dificile. Un stat în care drepturile fiecărui cetățean vor fi pe deplin respectate, în care relațiile dintre instituțiile puterii se vor baza pe legi și nu pe interese personale. Putem face acest lucru numai prin eforturi comune. Cu toții avem nevoie de o politică ce pune interesele cetățenilor în prim plan. Sunt sigură că împreună vom putea construi o astfel de țară pentru noi toți!”

Maia Sandu / Sursa:Maia Sandu


Pub