Un alt bloc al Institutului de Ftiziopneumologie, gata să primească pacienți Covid-19, în caz de escaladare a situației epidemiologice

Un alt bloc al Institutului de Ftiziopneumologie este gata să primească pacienți cu Covid-19, în caz de escaladare a situației epidemiologice. Anuțul a fost făcut de șeful adjunct interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, în cadrul ședinței CMC de astăzi, 23 decembrie.

Foto: UNIMEDIA

„În instituțiile medicale avem circa 1600 de personal infectat. La supravegherea asistenței medicale în Chișinău sunt înregistrate cca 11.230 de focare. la tratament la domiciliu, la medicul de familie sunt înregistrați 37.082 de pacienți cu forme ușoare de Covid-19 și monitorozăm prin intermediul aplicației JIRA 40.427 de pacienți cu forme ușoare sau medii do coronavirus.

În spitalele municipale, azi dimineață erau internați 850 pacienți adulți cu Covid-19, dintre care 52 în stare gravă. Amintesc că capacitatea de spitalizare în spitalele municipale este de 1172 de paturi, dintre care 935 de paturi pentru adulți și 167 pentru copii, plus 40 de paturi pentru maternitate.

Din 10 decembrie am activat instituția de Ftiziopneumologie, unde am activat Blocul nr.2 cu 130 de paturi funcționale. În cazul în care se va înregistra o eventuală creștere a Covid-19 și o presiune pe sistemul medical, examinăm să activăm și alt bloc de la acest spital, blocul nr.3, la fel, cu cca 150 de paturi. În condiția în care pacienții aflați la tratament pentru tuberculoză vor fi transferați la clinica din Vorniceni pentru acest tratament, unde sunt condiții optime pentru ei”, a conchis Gîlca.

Amintim că la data de 18 decembrie s-a anunțat că la Centrul „Covid – 19 Chișinău” din cadrul Moldexpo sunt pregătite 200 de paturi pentru a fi activate imediat pentru tratamentul staționar al pacienților cu coronavirus.

De asemenea, se examinează posibilitatea de a activa suplimentar 140 de paturi.

Astfel, capacitatea de spitalizare la Centrul „Covid – 19 Chișinău” va fi de 340 paturi și amenajarea unui spațiu suplimentar pentru cu 80 de locuri pentru triajul pacienților suspecți la Covid.


Pub