(interviu/video) Valentina Buliga, directorul general al CNAM: „Sarcina noastră este ca cetăţenii să aibă acces la servicii medicale, iar instituţiile medico-sanitare să fie finanţate la timp”

Anul 2020, marcat de pandemia Covid-19, a schimbat prioritățile și mersul firesc al lucrurilor, iar mai multe instituții au trebuit să învețe în regim de urgență să gestioneze situația. La fel a fost și în echipa Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, condusă de Valentina Buliga, care spune că a reușit să facă față provocărilor, astfel încât să nu fie afectată activitatea în domeniul pe care-l gestionează, sarcina principală pentru anul curent fiind plata pentru serviciile medicale destinate cetățenilor Republicii Moldova. Despre serviciile medicale pe timp de pandemie, cum a fost gestionat bugetul pentru anul 2020, planurile de viitor, dar şi cele mai importante realizări din acest an, a vorbit Valentina Buliga, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

„Criza pandemică a pus CNAM în fața unui adevăr. A trebui să ne mobilizăm toate eforturile, cunoștințele, sursele financiare pentru a face față acestei pandemii. Veniturile în fondurile de asigurări în medicină în aceste 10 luni au fost de peste 6 miliarde, dintre care circa 4 miliarde au fost veniturile proprii”, a declarat Valentina Buliga.

Totodată, șefa CNAM spune că a remarcat o schimbare de atitudine a cetățenilor, care au conștientizat că deținerea unei polițe medicale nu înseamnă doar o garanție personală.

„Sistemul medical din Moldova este solidar și contribuțiile fiecărui cetățean, fie în cotă procentuală din salariu, fie în sumă fixă cu reduceri, toate aceste contribuții formează acel fond din care, în caz de risc ,cetățenii beneficiază de servicii medicale”, a precizat Buliga.

Despre toate realizările din acest an, dar și ce urmează să se întâmple în 2021, aflați din interviul de mai jos:


Pub